Yozgat Valisi Necati Şentürk, kente getirilen angus cinsi besi danalarında herhangi bir hastalığın mevcut olmadığını söyledi.

     Şentürk AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tarım Kredi Kooperatifi aracılığı ile besicilere dağıtılan Avustralya'dan ithal Angus cinsi besi hayvanlarının, geldiği günden itibaren karantinaya alınarak, aşılarının yapılıp, sürekli kontrol altında tutulduğunu bildirdi.

     İl genelinde üç ayrı besi işletmeciliği tarafından temin edilen toplam 800 baş angus cinsi danaların, karantina süreleri içerisinde iki kez birer doz halinde şap trivalan aşısının yapıldığını anlatan Şentürk, bu hayvanların normal aşıları ve gözlemlerinin yapılıp, herhangi bir hastalığa rastlanılmaması üzerine kayıt altına alınarak, kulak küpelerinin takıldığını vurguladı.

     Angus cinsi besi hayvanlardan alınan laboratuvar sonucuna göre aşı kaynaklı ''IBR hastalığı'' pozitif olarak belirlenirken, diğer hastalıklar yönünden herhangi bir bulguya rastlanmadığına dikkati çeken Vali Necati Şentürk, ''İlimize getirilen angus cinsi besi danalarında herhangi bir hastalık mevcut değildir. Bölgemizde bu hayvanlarla ilgili olarak herhangi bir hastalık ihbarı yapılmadığı gibi, ölüm olayları da olmamıştır'' dedi.

     Şentürk, üç işletme tarafından getirilen toplam 800 baş angus cinsi besi hayvanlarından ''ayak hastalığı'' gibi nedenlerden dolayı toplam 18 adedinin kesimine veteriner tarafından izin verildiğini, sözkonusu kesimlerden dolayı da besicilere hayvan bedellerinin Et ve Balık Kurumu tarafından ödendiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim