Cumhuriyetimizin 87. kuruluş yıl dönümünde Türk Eğitim Derneği, Atatürk'ün öncülüğüyle kurulan bir kurum olmanın gururunu yaşıyor.
    29 Ekim Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle Türk Eğitim Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada; “Cumhuriyet'e bağlı, Atatürk ilkelerine ve Türk toplumunun değerlerine sahip çıkan bireyler yetiştirmeyi sürdüreceklerinin altını çizen Türk Eğitim Derneği, Büyük Önder Atatürk'ün öncülüğüyle kurulan bir kurum olmanın verdiği mesuliyetle ülke geleceğine hizmet edecek çağdaş, yüksek nitelikli gençler yetiştirme sorumluluğunu yerine getiriyor” denildi.
    Büyük Önder Atatürk'ün izinden giden Türk Eğitim Derneği'nin cumhuriyetin ilanından sadece beş yıl sonra 31 Ocak 1928'de kurulduğuna dikkat çekilen açıklamada; “Türkçe ve yabancı dilde eğitim veren okullar kurma, öğrenci yurtları açma ve başarılı ama maddi olanakları yetersiz çocuklara burs vererek tüm eğitim giderlerini üstlenme misyonunu sürdürürken, O'nun “Türk milletini, uygar evrende lâyık olduğu yere yükseltmek” amacının yeni nesillere aktarılmasına tüm gücüyle katkıda bulunuyor” denildi.
    Açıklama şu şekilde oldu: “Atatürk, amaca ulaşmanın eğitim sayesinde olacağına inanıyordu. 1 Kasım 1937'de Meclis açış konuşmasında şunları söylemişti:
    “Büyük davamız, en uygar ve refahlı millet olarak varlığımızı yükseltmektir. Bu, yalnız kurumlarında değil, düşüncelerinde de temelli bir inkılap yapmış olan büyük Türk milletinin dinamik ülküsüdür. Bu ülküyü en kısa zamanda başarmak için, fikir ve hareketi birlikte yürütmek zorundayız. Bu girişimde başarı, ancak, türeli bir planla ve en akılcı bir biçimde çalışmakla mümkün olabilir. Bu sebeple, okuma yazma bilmeyen bir tek vatandaş bırakmamak, ülkenin büyük kalkınma savaşının ve yeni çatısının istediği teknik elemanları yetiştirmek, ülke davalarının ideolojisini anlayacak, anlatacak, kuşaktan kuşağa yaşatacak birey ve kurumları yaratmak en önemli ilkelerimizdir.”
    Türk Eğitim Derneği, 2009 yılı itibariyle yaklaşık 47 bin öğrenciye burs vererek başarılı ama maddi olanakları yetersiz çocukların iyi bir eğitim almasını sağlıyor. “10.000 Meşale Daha Aydınlık Türkiye” sloganıyla üniversite sonuna kadar “Tam Eğitim Bursu” vererek eğitim seferberliği faaliyetlerine devam eden Türk Eğitim Derneği, bursların yarısını kendi kaynaklarından karşılıyor.
    Türk Eğitim Derneği, Ata'nın yolunu izleyerek çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak için durmadan, yılmadan çalışmaya azimli bir sorumlulukla, cumhuriyet tarihinin sarsılmaz kurumlarından biri olarak yerini alırken, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını da gururla ve coşkuyla kutluyor.
    Türk Eğitim Derneği, 1928 yılında, Atatürk'ün önderliğinde ve çoğu Cumhuriyetin kurucuları arasında yer alan isimlerin bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Başarılı fakat olanakları sınırlı öğrencilere burslar vermeyi, yurt içinde ve dışında yabancı dilde eğitim veren okullar ve yurtlar açmayı, Türk eğitim standartlarını çağdaş seviyeye taşıyacak bilimsel platformlar oluşturmayı, eğitim sisteminin sorunları ve çözümleri konusunda toplumu bilinçlendirmeyi ve Türk eğitim politikasının oluşturulmasına katkıda bulunmayı misyon edinmiş köklü bir sivil toplum örgütüdür. Türk Eğitim Derneği, 22 okulu, 2 temsilciliği, 1 öğrenci yurdu, mezun dernekleri ve okullarının spor kulüpleri ile faaliyet göstermektedir.”

Editör: TE Bilişim