Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Ergin Çınarer, 19 Mayıs 1919 tarihinde Türk milletinin birlik ve dayanışma ruhu, milliyetçi ruhu ile harekete geçerek bağımsızlık meşalesini yaktığını, işgal ve esareti kesin bir şekilde reddettiğin isöyledi.

            Çanırer, 19 Mayıs 1919’un dönemin sömürgeci güçlerince dayatılan bir geleceği reddederek "Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararının kurtaracağına" inanan Atatürk'ün Cumhuriyetle sonuçlanacak bağımsızlık mücadelesine başladığı gün olarak nitelendirdi.

            “Umutların tükenip teslimiyet ve aczin kural haline geldiği bir zamanda; Türk milletinin birlik ve dayanışma ruhu milliyetçi şuurlarda harekete geçerek bağımsızlık meşalesini yakmış; işgal ve esaret kesin bir şekilde reddedilmiştir” diye devam eden açıklamasında Çınarer;

            “Türk milletinin tamamının birlik duygusuyla ortaya çıkardığı milli mücadele ruhunu, millet olma kararlılığını, bir ve bütün olma idealini sorgulayan ve zedeleyen iktidardan kurtulmak artık milli bir görev ve zorunluluk haline gelmiştir.

            İşbirlikçi bir iktidarın gayri milli politikaları sonucunda Türk milletinin geleceği başka merkezlerden kurgulanmaya başlanmış, Türk milletinin birlik ve dirliği tehditlere maruz kalarak; bir arada yaşama iradesi tehlikeye düşmüştür” dedi.

            “Lider Türkiye’ye ulaşmak için yüreğinizdeki vatan ve millet sevgisi; bağımsızlık ve ülke duygusu, çalışma ve başarma azmi milletimizin dünya durdukça var olacağının en büyük ispatıdır” diyen Çınarer, açıklamasını şöyle sürdürdü:

             “Milletimizin karşı karşıya olduğu tehditler ve çevreleyen tehlikeler; gençlerimizin milli nitelikli tepkileri sonucunda tıpkı 92 yıl önce olduğu gibi sonuçsuz kalacağını hıyanet emelleri taşıyanlar çok iyi bilmelidir. Bugünümüzü gelecekle birleştirecek; birlik, beraberlik ve devamlılığımızın güvencesi şüphesiz gençler olacaktır.

            Vatanımızın birliği ve bütünlüğü uğruna kurtuluş mücadelesinin başladığı bu çok anlamlı günün yıldönümünde, büyük Türk milletinin ve geleceğimizin teminatı gençlerimizin bayramını kutluyorum.

            Bu eserin mimarı Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, kurucu kahramanları ve aziz şehitlerimizi şükran, minnet ve rahmetle anıyorum.”

Editör: TE Bilişim