Araştırmada, 542 binden fazla kadından alınan genetik veriler analiz edildi ve laktozun yetişkinlikte sindirilmesine yardımcı olan laktaz enzimi ile ilişkili genetik varyantlara odaklanıldı. Katılımcıların günlük süt tüketimi ve diğer beslenme alışkanlıkları da ayrıntılı şekilde değerlendirildi. Bu veriler birleştirilerek süt tüketiminin bağırsak kanseri riski üzerindeki etkisi incelendi.

Süt

Doğal güç kaynağı... Faydaları saymakla bitmiyor! Doğal güç kaynağı... Faydaları saymakla bitmiyor!

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, araştırmanın sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı:

“Günde 244 gram süt tüketiminin bağırsak kanseri geliştirme riskini yüzde 17 oranında azalttığı tespit edildi. Ayrıca, süt tüketiminin bu koruyucu etkisi, diğer diyet ve yaşam tarzı faktörlerinden bağımsız olarak gözlemlendi.”

Sütün bağırsak kanserine karşı koruyucu etkisine ilişkin potansiyel nedenlere de değinen Prof. Dr. Coşkun, şunları söyledi:

“Kalsiyum, bağırsakta zararlı maddelere bağlanarak kansere yol açan hücrelerin ölümünü destekliyor. Ayrıca laktoz, bağırsakta iltihap önleyici ve kansere karşı etkili kısa zincirli yağ asidi bütiratı üreten yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra sütte bulunan konjuge linoleik asit de kansere karşı koruyucu etki gösteriyor.”

Süt2

Kolorektal kanserlerin dünya genelinde en sık görülen üçüncü kanser türü olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Coşkun, genç yaşlarda da bu hastalığın görülme sıklığının arttığını belirtti. Coşkun, “Kolorektal kanserlerin yüzde 54’ü daha sağlıklı bir yaşam tarzıyla önlenebilir. Sigara, alkol, egzersiz eksikliği, işlenmiş et tüketimi ve düşük lifli beslenme bu hastalığın gelişiminde etkili faktörlerdir” dedi.

İngiltere’de yapılan bu araştırmanın, günlük beslenme alışkanlıklarında yapılacak basit değişikliklerle kanser riskinin önemli ölçüde azaltılabileceğini ortaya koyduğunu vurgulayan Coşkun, düzenli süt tüketiminin sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir parçası olabileceğini sözlerine ekledi.

Araştırma, süt tüketiminin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini bir kez daha gündeme taşıdı ve uzmanlar, bireyleri sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmeye teşvik etti.

Kaynak: İHA