Yozgat'ta mantar zehirlenmelerinin artması üzerine Sorgun Sağlık Grup Başkanlığı vatandaşları uyardı.
     Sorgun Sağlık Grup Başkanlığınca yapılan açıklamada, ''Zehirlenme hali 3 dakika ile 3 saat arasında görülebilir, zamanında müdahale edilmezse kalp veya solunum durması ile hasta kaybedilebilir.
    Bazı mantarların da karaciğer üzerine toksik etkisi bulunuyor. Zehirli mantarların bir kısmı da hemoliz yapar. Yani kanı eritir. Bu tür zehirlenmelerde rahatsızlıklar, 24 saat sonra ortaya çıkar ve yüzde 20 öldürücü olabilir'' denildi.
     Açıklamada, mantardan zehirlenen kişilerde, cinse göre değişen bulantı, kusma, sulu veya kanlı ishal, karın ağrısı, adale krampı, terleme, gözyaşı ve tükürük ifrazatında çoğalma, görmede bulanıklık, baş dönmesi, dikkatte dağılma, sendeleme, ruhsal değişiklik, hareketlerde zorluk, uyuklama hali, uyanıkken hayal görme, tansiyon düşüklüğü, şiddetli ağrı, bayılma, nöbet ve koma gibi belirtilerin görülebileceği ifade edildi.
     Açıklamada, ilk belirti görüldüğü andan itibaren hiç vakit geçirilmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiği de hatırlatılarak, sağlık sorunları ve zehirlenmelerle ilgili olarak 24 saat ücretsiz hizmet veren ''114 nolu'' telefonun aranabileceği gibi, ''112 Acil Sağlık'' hizmetlerinden de yardım talebinde bulunulabileceği kaydedildi.
Editör: TE Bilişim