CKLT Çikolata Fabrikası'nın yaptığı araştırmaya göre, çikolata en çok İstanbul'da tüketiliyor. Çikolataya en az ilgi gösteren iller ise, Kars, Yozgat ve Tokat

                Çikolatayı en çok İstanbullu en az Karslı ve Tokatlı seviyor

                Şirketler, oteller, cafeler, pastaneler ve nihai tüketiciler için isteğe uygun ürün şekillendiren CKLT Çikolata Fabrikası'nın yaptığı araştırmaya göre en çok çikolata İstanbul, Ankara ve İzmir'de tüketiliyor. Çikolataya en az ilgi gösteren illerse Karaman, Bandırma, Kars, Yozgat, Isparta ve Tokat olarak sıralanıyor. Türkiye'de kişi başı yıllık çikolata tüketim miktarı 2005 yılında 250 ile 500 gr arasında değişirken 2010 yılında bu rakam 2 kg'a ulaştı.

GÖZ ARDI EDİLMEYECEK BİR BÜYÜME

                Yurtdışındaki tüketim miktarları ise Türkiye ile kıyaslanamayacak kadar yüksek. Türkiye çikolata tüketimi açısından Avrupa ülkeleri ile boy ölçüşemese de sektörde göz ardı edilemeyecek bir büyümeden söz etmek mümkün. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte ise yüzde 40 oranında büyüme bekleniyor.

4 TON ÜRETİM YAPILIYOR

                Çikolata ve çikolatalı ürünler sektöründe şu anda yaklaşık 400 firma hizmet veriyor. Bu firmalardan birisi de Sapanca'da faaliyet gösteren CKLT Çikolata Fabrikası, üç yıl önce, 5 bin 500 metrekare kapalı alan üzerine kurulan ve bin 250 ton yıllık üretim kapasitesine sahip CKLT Çikolata Fabrikası'nda günde ortalama 4 ton üretim yapılıyor.

                Erkekler gösterişli kadınlar sade paketlere meraklı

                Cikolatasepeti.com'un derlediği veriler 2010 yılında daha çok kadın tüketicilerin çikolata sipariş ettiklerini gösteriyor. 2011 yılının ilk yarısında ise siteden sipariş verenlerin yüzde 65'inin erkek, yüzde 35'inin kadın olduğu dikkat çekiyor. Erkekler, gösterişli, tematik ve şık, kadınlarsa gösterişi az, çikolatası bol paketleri seviyor.

Editör: TE Bilişim