Ücretli çalışan istihdam etmenin işverene maliyeti enflasyonun altında artış gösterdi. 2010 yılının ikinci çeyreğinde saatlik işgücü maliyeti endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.2 artarken, Haziran ayında yıllık TÜFE yüzde 8.37, yıllık ÜFE yüzde 7.64 olarak gerçekleşmişti. Yılın ikinci çeyreğinde saatlik kazanç endeksinde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 8.3, saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksinde ise yüzde 2.4 oranında artış yaşandı.
     2008 yılı 100 kabul edilerek hazırlanan ücretli çalışan istihdam etmenin maliyeti endeksi, 2010 yılının ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.2 artarak 114.8'e yükseldi. Ücretli çalışana yapılan düzenli ve düzensiz ödemelerdeki saatlik değişimin göstergesi olan "Saatlik Kazanç Endeksi" yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.3 artış gösterirken, anılan dönemde saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi yüzde 2.4 arttı.
    Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) İşgücü Maliyeti Endeksi 2010 Yılı II. Dönem istatistiklerini açıkladı. Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında, üçer aylık dönemler itibariyle yayımlanacak olan 2008 temel yıllı "İşgücü Maliyeti Endeksi" adlı yeni bir çalışma başlatan TÜİK, İşgücü Maliyeti Endeksi ile ücretli çalışan istihdam etmenin işverene saat başı maliyetindeki değişim nominal olarak ölçüldü. Hesapları arasında işgücü maliyetinin temel bileşenleri, kazanç ve kazanç dışı (işverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı ödemeleri) işgücü maliyetine yer veren TÜİK, işgücü maliyeti ve temel bileşenlerinde meydana gelen saat başı değişimlerin ölçülmesi amacıyla, 2007 yılından itibaren üçer aylık dönemler itibariyle; saatlik işgücü maliyeti, saatlik kazanç ve saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksleri hesaplayarak bir haber bülteninde sundu. Buna göre saatlik işgücü maliyeti endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.2 arttı. Kazanç ve kazanç dışı işgücü maliyeti kalemlerinin tümündeki saatlik değişimi gösteren 2008 temel yılı saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2010 yılı II. döneminde kapsanan tüm sektörlerde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.2 arttı. Haziran ayında yıllık Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 8.37, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yüzde 7.64 olarak gerçekleşmişti. Böylece saatlik işgücü maliyeti endeksindeki artış, enflasyonun altında kaldı.
SANAYİ
SEKTÖRÜNDE
YÜZDE 6.2 ARTIŞ
    Saatlik işgücü maliyeti endeksi sektörel ayrımda incelendiğinde, endeks değerlerindeki yıllık artış oranının sanayi sektöründe yüzde 6.2, inşaat sektöründe yüzde 9.1 ve hizmet sektöründe yüzde 8.6 olduğu görüldü. Saatlik işgücü maliyeti endeksinde 2010 yılı II. döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre en yüksek artış yüzde 17 ile ulaştırma ve depolama sektöründe gerçekleşti.
SAATLİK KAZANÇ
ENDEKSİ
YÜZDE 8.3 ARTTI
    Ücretli çalışana yapılan düzenli ve düzensiz ödemelerdeki saatlik değişimin göstergesi olan saatlik kazanç endeksi 2010 yılı II. döneminde, kapsanan tüm sektörlerde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.3 arttı. Sektörel ayrıma bakıldığında, endeks değerlerindeki yıllık artış oranlarının sanayi sektöründe yüzde 7.7, inşaat sektöründe yüzde 9 ve hizmet sektöründe ise yüzde 9.3 olarak gerçekleştiği gözlendi. Saatlik kazanç endeksinde 2010 yılı II. döneminde geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek artış yüzde 19.1 ile ulaştırma ve depolama sektöründe gerçekleşti.
SAATLİK KAZANÇ
DIŞI İŞGÜCÜ
MALİYETİ ENDEKSİ YÜZDE 2.4 ARTTI
    İşverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı ödemelerindeki saat başı değişimin göstergesi olan saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi 2010 yılı II. döneminde kapsanan tüm sektörlerde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.4 arttı.
    Endeks değerleri sektörel ayrımda incelendiğinde, inşaat sektöründe yüzde 9.7 ve hizmet sektöründe yüzde 5.1 oranlarında yıllık artış gözlendi. Sanayi sektörü endeks değeri ise 2010 yılı II. döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.2 oranında azaldı. Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksinde, 2010 yılı II.döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre en yüksek artış yüzde 42.1 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe görüldü.

Editör: TE Bilişim