Sigaranın yasaklarla birlikte kapalı ortamlardan açık alanlara taşınması ile oluşan çevre kirliliğine Yozgat Belediyesi ilginç bir yöntem geliştirdi. Belediye tarafından özel yaptırılan izmaritlikler şehrin muhtelif yerlerine yerleştirildi.

                Yozgat Belediyesi sokakta yürüyen vatandaşın açık alanda içtiği sigara izmariti yere atmaması için ‘İzmaritlik’ yaptırdı. Belediye Temizlik İşleri Müdürü Nizamettin Başkal, özel olarak yaptırılan izmaritlikleri cadde ve sokaklara yerleştirmeye başladıklarını söyledi.

                Yasa gereği kamu alanlarında ve kapalı yerlerde yasaklanan tütün mamullerinin içiminin dış mekanlara taşınması sonucu, dış mekanlarda dış mekanlarda ortaya çıkan çevre kirliliğinin, dış mekanlarda sigara içilmesinden kaynaklandığına dikkat çeken Başkal; “Dış mekanlarda ortaya çıkan çevre kirliliği, yine dış mekanlarda sigara içilmesinden kaynaklanan olumsuz etkileri var.

                Mesela söndürülmedin çöp kutularına atılan izmaritler çöp kutularına atılan kağıtların tutuşması ile yangınlara sebebiyet veriyor.

                Cadde ve sokaklardaki ağaç diplerine atılan izmaritler çevre ve görüntü kirliliği oluşturuyor. Cadde ve sokaklardaki yağmur suyu ızgaralarına atılan izmaritler tıkanmalara sebebiyet veriyor.

                Küçük ve sürekli atılan izmaritlerin toplanması zor olduğundan, temizlik işçilerine zaman kaybettirmesi gibi izmaritlerin olumsuz etkilerinden kurtulmakla beraber, izmaritleri yere atan vatandaşları bilinçlendirmek, vatandaşlarımıza temiz topluma alıştırmak istiyoruz” dedi.

                Tütün ürünleri ile ilgili izmarit, paket, kağıt gibi atıkları çevreye atanlar hakkında, 5326 sayılı kabahatler kanunun 41. maddesi gereği 26 TL idari para cezası uygulanacağını hatırlatan Başkal; “Halkımızın takdirini ve onayını almak için, yenilikçi, çalışkan ve temizliğe önem veren bir belediye olabilmek için, Yozgat Belediyesi olarak bu nedenlerden yola çıkarak, öncelikle şehir merkezi, sarraflar caddesi, emniyet caddesi gibi ana caddeler, parklar, otobüs terminali ve resmi daire önlerinde olmak üzere sigara içilen açık alanlara kullanılmaya uygun olan sigara izmaritliği hayatımıza girecek ve bundan böyle sokak ve dış mekânlarda sigara izmaritlerimizi izmaritliğe atacağız.

                Daha temiz bir çevre daha temiz bir Yozgat için bundan sonra vatandaşlarımızdan sigara izmaritlerini yerlere değil en yakın izmaritliğe atmalarını rica ediyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim