DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Yozgat’ta devam eden kurum projelerini değerlendiren bir açıklama yaptı. Yozgat genelinde yapılan yatırımlarla münbit toprakların su ile buluşmaya, vatandaşların da içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerde ki taşkın riskini azaltmaya devam ettiğini kaydeden Acı, Yozgat ekonomisinin tarıma dayalı olduğunu ve tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisinin su olduğu gerçeğini vurguladı.


YOZGAT ‘GÖLSU’ PROJESİ KAPSAMINDA
Acu, Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesi kapsamında Yozgat ilinin de nasibini al
dığını belirtti. 
Konya Ovası Gelişim Projesi (KOP) kapsamında bulunan Yozgat’ın 2003-2019 yılları arasında tamamlanan ve devam eden projeler ile 367 bin 950 dekar zirai alanın sulamaya açılacağını kaydeden Acı, şunları kaydetti: 
“Sulamaya açılan alanlardan 623 bin 632 TL gelir artışı, 99 adet yerleşim yerinin ve 20 bin dekar arazinin taşkınlardan korunması, HES’lerin kurulu gücünün 366,27 MW’a çıkarılması ve 1,2 milyar kWh yıllık hidroelektrik enerjisi üretimi hedeflenmektedir.”  


18 BİN 500 DEKAR ZİRAİ ARAZİ SULANACAKTIR
DSİ Genel Müdür Acu, bir süre Yozgat şehir merkezinin içme suyu ihtiyacını karşılamaya başlayan Musabeyli Barajı’ndaki çalışmalara da değindi. 
Musabeyli Sulamasında sona gelindiğini hatırlatan Acu; “Proje tamamlandığında Musabeyli, Topaç, Dayılı, Sağlık ve Harkaşan köylerine ait 18 bin 500 dekar zirai arazinin kapalı basınçlı- borulu sistemle sulanması sağlanacaktır” diye konuştu. 
Proje kapsamında iletim hattı, ana boru hattı ve yedek hatlardaki muhtelif çap ve basınçlardaki yaklaşık 735 bin metre CTP ve HDPE boru döşenmesi ile bu hatlar üzerindeki sanat yapıları ve mekanik teçhizat imalatlarının tamamlandığını bildiren Acu, kalan imalatların ise iş bitim tarihi olan 30 Haziran 2017 tarihine kadar bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi. 


EKONOMİYE 11 MİLYON 655 BİN TL KATKI’
DSİ Genel Müdür Acu; “’Proje maliyeti 2017 birim fiyatları ile 28.314.851,00 TL olan Musabeyli Sulaması hizmete alındığında dekar başına 630 TL gelir artışı, ülke ekonomisine yılda 11 milyon 655 bin TL katkı sağlanacaktır. Son olarak, ‘Bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu. 
 

Editör: TE Bilişim