Türkmen, yaptığı açıklamada, Sorgun'da koyun ve dişi kuzuların aşılama çalışmalarının 5 ekiple sürdürüldüğünü, bu güne kadar 10 bine yakın koyuna koyun vebası (PPR), 10 bine yakın dişi kuzuya da genç brucella (REV-1) aşısı yapıldığını belirtti.
     Türkmen, brucella hastalığının bulaşıcı, enfeksiyöz bir hastalık olduğunu, özellikle sığır, koyun, domuz, keçi gibi evcil hayvanlarda görüldüğünü, bu hayvanlarda yavru atmaya neden olan hastalığın aynı zamanda insanlara da bulaşabilen tehlikeli bir hastalık olduğunu ifade etti.
     Türkmen, ekonomik yönden de önemli kayıplara neden olan brucella hastalığının hayvanlarda neden olduğu yavru kaybı, süt veriminde azalma, damızlık değeri kaybı, kısırlık gibi zararları dikkate alındığında bu hastalığın evcil hayvanlarda görülen en önemli hastalıklardan biri olduğunu vurguladı.
     Türkmen, şöyle konuştu:
     ''Brucella hastalığı çok çabuk yayılır ve kontrol ve mücadelesi de oldukça zordur. Ayrıca uzun süreli ve tedavisi masraflı bir hastalıktır. Hastalık hayvansal ürünlere olumsuz etkiler yapar.
    Hayvansal ürünlerin satılmasında önemli engeller teşkil eder. Bu da kırsal alanda hayvancılıkla uğraşan kişilerin ekonomisine olumsuz etkiler yapar. Hayvansal ürünlerden insanlara bulaşması bu hastalığın önemini daha da artırmaktadır. İnsanlarda da görülen brucella hastalığı hem iş gücü kaybına hem de tedavi ve hastane giderleri de dikkate alındığında önemli bir ekonomik kayba neden olmaktadır. Bu nedenle İlçe Tarım Müdürlüğü olarak brucella hastalığı ile koyunlarda eylül ayı başından, dişi kuzularla da temmuz ayı başından beri mücadelemizi sürdürmekteyiz.''

Editör: TE Bilişim