Sorgun'da Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapımı planlanan arıtma tesisiyle ilgili ilk toplantı yapıldı. Toplantıda şehre arıtma sistemi kurulmasına karar verildi.
     Belediye Encümen Odası Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Çevre ve Orman Bakanlığı temsilcileri, AB Delegasyonunun katıldı.
     Toplantı sonunda Belediye Başkanı Ahmet Şimşek yaptığı açıklamada, Sorgun'da 2003 yılına kadar tüm evlerin kanalizasyon atıklarının ilçe içinden geçen iki dereye aktığını, bunun da özellikle yaz aylarında çok kötü kokular yaydığını hatırlatarak, göreve geldiği günden itibaren bu sorunun çözümlenmesi için başlattıkları çalışmaların devam ettiğini söyledi.
     Sorgun'a 100 yıl boyunca sorun çıkarmayacak bir ana şebeke yaptırdıklarını belirten Şimşek, kanalizasyon atıklarını ilçe dışına Çatmasöğüt köyü mevkine kadar götürdüklerini bildirdi.
     Şimşek, şöyle konuştu:
     ''Ancak oralarda da insan yaşıyor ve yaz aylarında o insanlar da kokudan rahatsız oluyor. Bu sorunu kökten ortadan kaldıracak tek yolun arıtma tesisi yaptırmak olduğunu biliyorduk. Ancak çok maliyetli bir proje idi. Yine de bir proje hazırladık. Sonra Çevre ve Orman Bakanlığı bize yardımcı oldu. 2007 yılında bu işler için AB'den 3 milyon 950 bin Avroluk bir ödenek çıkmıştı. Bu paranın ödenmesi gerekiyordu. Çevre Orman Bakanlığı DPT'na bir proje hazırlattı. Revizesini de kendileri yaptı ve şu an ihale aşamasına geldi. Bizimle birlikte 4 yerleşim birimine arıtma tesisi yapılacak. Amacımız ilk ihaleye bizim çıkmamız.
    Bunun için çalışmalarımızı hızlandırdık. Yinede bu işin raporlarının hazırlanması, yerine ulaşması 2 ay gibi bir süreyi kapsayacak. Bu aşamaların geçilmesinin ardından 2011 yılı sonlarına doğru ilk kazmayı vuracağımızı ümit ediyorum.''
     Belediye Başkanı Şimşek, Arıtma tesisi maliyetinin yüzde 85'inin AB'den hibe olarak verileceğini, yüzde 15'inin eş finansman olarak Çevre Orman Bakanlığı ve Sorgun Belediyesi tarafından karşılanacağının altını çizdi.
     Şimşek, ''Biz bu proje için Çatmasöğüt köyü Eğriöz Deresi yakınlarında belediye olarak 20 bin metrekarelik bir araziyi istimlak ettik. Bu projeler büyük projeler. Şu an bu projeyi belediyemizin olanakları ile karşılamamız mümkün değil. Çevre ve Orman Bakanlığının devreye girmesi, AB'den hibe sağlanması bizleri çok sevindirdi. Arıtma tesisinin tamamlanması ile ilçemizde gerçekten özenilecek bir ilçe olacak'' diye konuştu.
     Toplantıya Çevre Orman Bakanlığından katılan heyete Ercan Tortop başkanlık ederken, AB Delegasyonuna Sektör Yöneticilerinden Arif Karbak ve Çiğdem Çoygun başkanlık etti.
Editör: TE Bilişim