Boğazlıyan Şeker Fabrikası’nda gerçekleşen açılışa İlçe Kaymakam Vekili Haluk Koç, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, Yönetim Kurulu Üyeleri Hurşit Dede, Faruk Fıratoğlu ve Denetim Kurulu Üyesi Sinan Soylu, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Hasan Gökçe, Ziraatten sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Benli, Boğazlıyan Sulama Birliği Başkanı Avni Hokkaömeroğlu, Boğazlıyan Ziraat Odası Başkanı İsmet Alparslan ile çiftçiler ve davetliler katıldı.
 “1 MİLYON 150 BİN TON PANCAR İŞLENECEK”
    Kampanyanın açılış töreninde konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Boğazlıyan’da 176 bin dekar alanda pancar üretiminin gerçekleştiğini ve alandan 950 bin ton pancar elde edilmesinin düşünüldüğünü belirterek, “Bölge dışından da 200 bin ton olmak üzere toplamda Boğazlıyan Şeker Fabrikası 1 Milyon 150 bin ton pancar işleyecek. Günlük ortalama da 14 Bin 500 ton pancar işleyecek” dedi.
“BOĞAZLIYAN ÖNEMLİ”
    “Aralık ayından itibaren yürütülen meşakkatli bir mücadelenin sonucunda böyle bir güne gelmenin heyecanı içerisindeyiz” diyen Akay, elbette bu günlere kolay gelinmedi. Bu fabrika 5 yıl önce kampanyasına başladı. Boğazlıyan ve çevresi özellikle tarım açısından oldukça avantajlı bir bölge. Bu bölgede yaşayan insanlarımızın en önemli geçim kaynağı tarım. Dolayısıyla sanayi kuruluşları ile desteklenmesi elbette çok önemli dedi.
“BOĞAZLIYAN’DA
YÜZ BİN İNSAN
YAŞAYABİLİR”
    Boğazlıyan Şeker Fabrikası’nın buraya kurulmasının çok önemli olduğunun altını çizen Akay, şunları kaydetti.
    “Boğazlıyan’da potansiyel olarak yüz bin insan yaşayabilir. Bu kadar insanın yaşayabileceği Boğazlıyan’da bugün 17 Bin insan yaşıyor. Bunun çok iyi analiz edilmesi ve değerlendirilmesi lazım. O günün şartlarında Boğazlıyan Şeker Fabrikası 250 Milyon liraya mal olmuş. Ve o günden sonra faizlerle birlikte bu rakam 460 milyona ulaşmış. Bu gerçekten de çok büyük bir rakam. Ama bu fabrika için böyle bir bedel harcanmış. Kayseri Şeker Fabrikası böyle bir bedelin altına girmiş. Dolayısıyla bu kadar bir bedelin harcandığı bir ortamda buranın azami kaynağının da sağlanması lazım.”
 “FABRİKA’NIN
BOĞAZLIYAN’A GELİRİ
190 MİLYON LİRA”
    Boğazlıyan Şeker Fabrikası’nın Boğazlıyan’a gelir katkısının ise yıllık 160 milyon lira olduğuna dikkati çeken Hüseyin Akay, pancar bedellerinden çalışanların maaşları ve nakliye bedelleri gibi buna benzer bütün harcamalar dikkate alındığı zaman ve gayri safi olarak da hesaplandığı zaman Fabrika’nın Boğazlıyan’a katkısının yaklaşık 190 milyon liraya tekamül ettiğini tahmin ettiklerini söyledi.
    Kayseri ve Boğazlıyan Şeker Fabrikası’nda bölge müdürlüklerimizde Boğazlıyan, Yenipazar, Yenifakılı ve Çandır ve köylerinden toplam 932 kişinin çalıştığını anlatan Akay, şöyle devam etti.
    “Şu anda bölgede bizim sözleşme yaptığımız 4 Bin 583 çiftçimiz var. 176 bin dekar alanda pancar üretimi gerçekleşecek. Ve alandan 950 bin ton pancar elde etmeyi düşünüyoruz. Ve bölge dışından da 200 bin ton olmak üzere toplamda Boğazlıyan Şeker Fabrikası 1 Milyon 150 bin ton pancar işleyecek. Bu kampanya dönemi 80 gün süre içerisinde gerçekleşecek. Ve günlük ortalama 14 Bin 500 ton pancar işleyecek. Ve bunun sonucunda da pancardan 155 bin ton şeker üretilmesi hedefleniyor.”
“BOĞAZLIYAN’DA
ÜRETİM FAZLA”
    Boğazlıyan Şeker’in Kayseri Şeker’e göre üretiminin daha fazla olduğunu vurgulayan Akay, toplamda 2 Milyon 50 bin ton pancar işlenmesi hedefleniyor. Bilindiği üzerine A kotası şekeri 292 bin 700 ton, bu rakamları bununla karşılaştırdığımız zaman yüzde 50’sinden fazlası burada üretilecek dedi.
    Bu fabrikanın mevcut kapasitesinin 6 Bin ton olarak bildirildiğini de sözlerine ekleyen Akay, ama fabrika şu anda 14 Bin 500 ton pancar işliyor.
    Demek ki bu fabrika resmi olarak kapasitesinden daha düşük bir kapasite olarak raporlandırıldığını belirterek, “Bunun çözümlenmesi gerekir. Artık büyük ölçekli işletmeler ayakta kalabiliyor. Bunun için Boğazlıyan Şeker Fabrikası’nın kapasitesinin arttırılması konusunda, bizim bundan sonra daha dikkatli ve daha somut alıcı çalışmalar yapmak ve sonuç almak zorundayız.
    Boğazlıyan çiftçisine ve Boğazlıyan ekonomisine daha fazla katkı sağlayacak hale getirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
    Akay, 80 gün sürecek kampanya döneminin öncelikle Boğazlıyan çiftçisine ve ailelerine, Boğazlıyan ve çevresine, ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını da diledi.
    Konuşmalardan sonra açılış kurdelesini İlçe Kaymakam Vekili Haluk Koç, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay ve yönetim kurulu üyeleri keserek, hayırlı ve uğurlu olunması dileğinde bulunuldu. Ayrıca Fabrikaya ilk pancarı getiren altı çiftçiye ödülleri, Kaymakam Vekili Haluk Koç, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, Yönetim Kurulu Üyeleri Hurşit Dede, Faruk Fıratoğlu ve Sinan Soylu ile İsmet Aksoy tarafından verildi.
    Daha sonra Akay ve beraberindeki heyet fabrika alanında incelemelerde bulundu, çiftçilerin sorunları dinlendi.
Editör: TE Bilişim