Sarıkaya Belediye Meclisi, İmar Revizyonu’nda raporları ve itirazları görüşerek karara bağladı. Meclis, sorunların çözümü için 18. madde uygulamasını başlatacak.

            Sarıkaya Belediye Meclisi Mart ayı olağan toplantısında  Belediye Başkanı Ali Osman Erbir tarafından meclis üyelerini bilgilendirme amacıyla okunan 420 itiraz dilekçesi  Meclis üyeleri tarafından dinlenildi.

            Mecliste önce İmar Komisyonu raporları görüşüldü. Sarıkaya revize imar planında Kent Park alanı olarak görülen eski Sanayi sitesinin Toplu Konut alanı olarak değiştirilmesi oy çokluğu ile kabul edildi. Diğer dilekçelerin bir çoğunun oy birliği ile  meclis üyeleri tarafından incelenerek düzeltilmesine karar verildi.  İtirazlar sonucu yeniden değerlendirilen ve değiştirilmesi uygundur yönünde meclis tarafından kabul edilen kararlar Pazartesi günü Belediye Başkanı Ali Osman Erbir tarafından İller Bankasına teslim edildi.

            Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir; “Öncelikle tüm mahallelerimizin kenarlarında 18.maddeyi uygulayarak sorunların bir çoğunun çözülmesi lazım başka türlü çözülmüyor. 

            Çok yoğun yerleşim olan yerlerde de yapacağız ama öncelikle yerleşimin daha az olduğu yerlerden başlayarak hızlı bir şekilde 18 uygulayıp  Sarıkaya'nın bu tür problemlerini bitirmek istiyoruz.

            Onun için arsasının ortasından yol geçmiş, yolu kaldıramıyorsun öbürünü de çözemiyorsun bunlar ancak 18.madde  uygulaması ile çözülür dolayısıyla itirazların incelenmesinin bitimine müteakip 18.madde  uygulaması başlatacağız” dedi.

18 MADDE UYGULAMASI  NEDİR ?

            İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re'sen tescil işlemlerini yaptırmaya denmektedir.

            Bu uygulama 3194 sayılı İmar Yasası'nın 18. Maddesinde tanımlandığından olduğundan bu adla tanımlanmaktadır. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıda belirtilen yetkiler valilikçe kullanılır.

            Belediyeler veya valiliklerce düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların dağıtımı sırasında bunların yüzölçümlerinden yeteri kadar saha, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında "düzenleme ortaklık payı" olarak düşülebilir.

            Ancak, bu maddeye göre alınacak düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların düzenlemeden önceki yüzölçümlerinin yüzde otuzbeşini geçemez. Düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, cami ve karakol gibi umumi hizmetlerden ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarda kullanılamaz.

Editör: TE Bilişim