Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, pancar bedellerinin bir aksilik olmaması halinde ay sonuna doğru ödeneceğini bildirdi.

     Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesine gelen Akay, Kaymakamlık ziyareti sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

     Akay, bir soru üzerine, pancar bedellerinin bir aksilik olmaması halinde ay sonuna doğru ödeneceğini belirterek, ''Şu anda bir problem görünmüyor. Ayrıca erken ödeme bu sene söz konusu değil. Zamanında ödeme söz konusu. Erken ödemeyi inşallah ilerleyen yıllarda işleri düzeltebilirsek, fabrikayı daha güçlü konuma getirecek olursak, o zaman erken ödenebilir'' dedi.

     Bir gazetecinin ''Kayseri Şeker Fabrikası yönetimine talip gruplarca, kayyum heyetinin bir yıl içerisinde seçime götürmeleri gerektiğini, heyetin görevinin bir yılla sınırlı olduğunu ileri sürüyorlar, ne diyeceksiniz?'' şeklindeki sorusunu da Akay, şöyle yanıtladı:

     ''Biz görevlendirmeyi kendi kendimize yapmıyoruz. Bizleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 'Bir yıl içinde genel kurul yapın' diye görevlendirdi. Daha sonra bakanlığın müracaatı üzerine Kayseri Şeker Fabrikası ile ilgili davayı yürüten Ankara Ağır Ceza Mahkemesi, müracaat üzerine bir karar verdi. Buda bizlerin süresiz olarak kayyum olarak atanma kararı... Bu kararı da biz vermedik. Yani sonuçta biz istemedik, bakanlık istedi. Ama biz bakanlığa, 'Sizin görevlendirmeniz sonucunda Kayseri Şeker Fabrikasının sorunlarının kısa bir sürede çözülmesini biz mümkün görmüyoruz' dedik. Buna bir tedbir alınmalıydı. Bakanlık da tedbir olarak mahkemeye müracaat etti. Mahkeme de tamamen bizim irademizin dışında olarak, bizi kayyum olarak süresiz atadı.''

     ''Mahkemenin vermiş olduğu kararı hukukçuların yorumuna göre değerlendiririm'' diyen Akay, açıklamasını açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

     ''Mahkemenin kayyum kararına göre, bakanlığın görevlendirmesi sona erdi. Bakanlığın vermiş olduğu 'bir yıl içerisinde seçim kararı', mahkemenin vermiş olduğu kararla sona ermiş oldu. Burada geçerli olan nedir? Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin ana sözleşmesidir. Bu sözleşmeye göre de 4 yıl içinde seçimli genel kurul yapma kararı vardır. Şimdiye kadar her yıl yapıldı, iki yılda bir yapıldı. Bu ayrı... Şimdi yeni bir hak var. Fabrikanın daha verimli ve etkin çalışması kararına varırsak biz bu hakkımızı kullanırız diyoruz. Dolayısıyla 3,5 yıl sonra seçim yapma hakkımız var. Bunu gerek görürsek kullanırız. Kayseri Şeker Fabrikası'na kredi veren bankalarda bunun böyle olmasını istiyor. Kayseri Şeker Fabrikası'nda yönetimde istikrar ve güven istiyorlar. Bize krediyi o şartla verdiler. Biz sonuçta hukukun kanunların bize tanımış olduğu hakları kullanmak durumundayız. Onun için buradayız. Bu görevi bize emanet edenler bize güvenerek ettiler. Bizler de bu güvene layık olmaya çalışıyoruz.''

Editör: TE Bilişim