Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat'ta, şeker pancarı alım kampanyasının başlamasıyla birlikte pancar çiftçisi de hasada başladı.
     Çekerek Ziraat Odası Başkanı Şükrü Kayhan, yaptığı açıklamada, Yozgat'ta Boğazlıyan ve Sorgun'da iki şeker fabrikasının bulunduğunu hatırlatarak fabrikaların bölgede bulunmasının ilde şeker pancarı üretiminin önemini gözler önüne serdiğine işaret etti.
     Ülke genelinde üretilen şeker pancarının yüzde 3'lük bölümünün Yozgat'ta üretildiğini, şeker pancarının hem bölge çiftçisi hem de Güneydoğu illerinden gelen tarım işçilerinin geçim kaynağını oluşturduğunu bildirdi.
     Çekerek Bölge Şefliği ekim sahalarında 144 çiftçinin 1338 dekar alanı işleyerek şeker pancarı üretim kotasını 8 bin 200'e yükselttiğini, Çekerek bölgesine bağlı Aydıncık ilçesinde 229 çiftçinin ise 2 bin 1 dekar alanda 11 bin 300 ton şekere pancarı ürettiğini kaydeden Kayhan, ''Toplamda 19 bin 500 ton olan bölge kotası, çiftçilerin en önemli geçim kaynağını oluşturuyor. Şeker Pancarı hasadı yeni başladı ve kimi çiftçiler makine ile söküm yaparken, kimi çiftçiler ise kendi imkanları ile söküm yapıyor. Şeker pancarı veriminin bölge ortalaması ise dekara yaklaşık yüzde 4,5 ile 5 arasında gerçekleşiyor'' dedi.
     Türkiye genelinde şeker fabrikaları, pancarın kilogramda şeker oranın 16 polar üzerinden fiyat verirken Yozgat'ta geçen yıl bir kilogram pancarda şeker oranı 16,20 polar düzeyinde olduğuna dikkat çeken Kayhan, şunları söyledi:
     ''Geçen yıl bir ton şeker pancarı 118 liradan alınıyordu. Bu yıl da bu fiyattan ödenmesi bekleniyor. Çiftçi girdi masraflarını şirket peşin karşılamakta ve daha sonra çiftçilerin hesabından düşmektedir. Girdi masraflarının yüksek olması, şeker pancarının 118 liradan ödenmesi durumunda dahi şeker pancarının diğer tarım ürünlerine göre daha karlı olduğu ortadadır. Devletimizin verdiği tarımsal destekler sayesinde ayakta durabilen çiftçilerimizin, şeker pancarı üretimi ya da sözleşmeli tarım ürünleri üretmeleri daha karlı gözüküyor.''
     Çekerek ilçesine bağlı Özüveren Köyünde yıllardır çiftçilik yaptığını belirten Sedat Nazlı ise, ''18,5 dekar şeker pancarım var. Pancar çok fazla ilgi ve bakım gerektiren bir bitkidir. Çünkü ekimi ve sonrasında yapılan, çapası, otunun alınması, gübresi ve devamlı olarak sulanması çok büyük uğraş ve masraf gerektiriyor. Biz yıllardır bu işle geçimimizi sağlıyoruz. Pancar hasadına 5 gün önce başladık. Şu an kendi aile imkanlarımızla pancarımızın hasadını yapıyoruz. Verimden de oldukça memnunuz'' dedi.
Editör: TE Bilişim