Yozgat, Sivas ve Kayseri illerinin yer aldığı Orta Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (ORAN) yönetim kurulu 2010 yılı son toplantısı Yozgat'ta yapıldı. ORAN Projeleri için bu güne kadar 413 proje başvurusu yapıldığı bildirildi.
    Yozgat Valiliği Salonunda ki toplantıya Yozgat Valisi Necati Şentürk, Sivas Valisi Ali Kolat, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Kayseri İl Genel Meclis Başkanı Sadettin Aydın, Sivas İl Genel Meclisi Başkanı Sedat Özata, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Osman Yıldırım, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık ve Ajans Genel Sekreteri Dr. H. Mustafa Palancıoğlu katıldı. Kayseri Valisi Mevlüt Bilici ve Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise mazeretlerinden dolayı toplantıya katılamadı.
    Vali Kolat, yaptığı açıklamada, ORAN toplantılarının her ay başka illerde düzenlendiğini ve bu yılın son toplantısının Yozgat'ta yapıldığını söyledi. ORAN Dönem Başkanı ve Sivas Valisi Ali Kolat, 'Bugün Orta Anadolu Kalkınma Ajansı faaliyetlerinin 1. yılını doldurmuş bulunmakta ve hizmet binası, kurumsal kimlik, organizasyon yapısı, personel alımı ve eğitimleri gibi kurumsallaşma çalışmalarını büyük ölçüde tamamlamıştır. Bununla birlikte Kayseri, Sivas ve Yozgat illerini ve kalkınma stratejilerini içeren bölge palını hazırlanmış ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından onaylanmıştır. Bildiğiniz üzere 75 gün önce başlattığımız Ajans Mali Desket Programlarını proje başvuruları dün saat 17 itibari ile sona ermiştir.' dedi.
    Ajansın 3 ilde düzenlemiş olduğu toplantılarda mali destek bilgilendirme toplantılarına önem verdiğini ifade eden Vali Kolat, 'Ajans olarak Kayseri Sivas ve Yozgat illerimizde düzenlemiş olduğumuz mali destek programları bilgilendirme toplantılarına 550 kişi katılmıştır.
    Bunu müteakip olarak yine her üç ilde her biri 2 tam gün süren toplam 12 ayrı proje hazırlama eğitimi düzenlemiş bulunuyoruz. Ücretsiz olan bu eğitimlere toplam 658 kişi katılmıştır. Ayrıca Ajans hizmet binasında 550 kişinin proje hazırlama ile ilgili soruları cevaplandırılmıştır. Son olarak yine her üç ilde açmış olduğumuz teknik yardım masaları ile proje hazırlayan 95 kurumun sorunlarına cevap verilmiştir.
    Ajans tarafından 2010 yılı mali destek programları kapsamında teklif çağrısına çıkılan 'Küçük Ölçekli Altyapı' mali destek programı 24 Aralık 2010 ve 'İktisadi Kalkınma Projeleri ' mali destek programı 29 Aralık 2010 tarihinde sona ermiştir.' diye konuştu.
    Destek programlarına toplam 413 proje başvurusu yapıldığına dikkat çeken Vali Kolat, şunları söyledi: 'Bu kapsamda 'Küçük Ölçekli Altyapı' mali destek programı için toplam 36 proje başvurusu ve 'İktisadi Kalkınma Projeleri' Mali destek programı için toplam 377 proje başvurusu olmak üzere ajansımıza 2010 yılı içerisinde toplam 413 proje başvurusu yapılmıştır. Bildiğiniz gibi ajans olarak 2010 yılı için yaklaşık 18,5 milyon TL tutarındaki bir mali desteği bu projelere aktaracağız.Ajansımız en kısa zamanda projelerinin idari kontrollerini tamamladıktan sonra projelerin değerlendirilmesine geçilecektir.
    Projeleri değerlendirmek üzere ajansımıza toplam 300 bağımsız değerleme uzmanı başvuru yapmış ve bunlar arasında bölge dışında olan 60 uzman seçilmiştir. 2011 yılının Ocak ve Şubat aylarında projeler değerlendirilerek mali hibe desteğine uygun bulunan projeler mart ayı içerisinde açıklanacaktır. Tüm çalışmalarımız ilk defa 2010 yılı içerisinde başlatmış olduğumuz bu mali destek programlarının amacı bölgemizin en iyi ve hızlı bir şekilde kalkınmasını sağlamaktır.'
    Bir yıl içerisinde 413 proje geldiğini vurgulayan Vali Kolat; “Bir yıl kadar bir süre içerisinde 413 proje gelmesi azımsanmayacak derecede bir projedir.
    Daha fazla proje olabilirdi aslında, ilk defa bir uygulama var küçümsemeyecek bir projedir. Binlerce proje gelecek gibi de düşünmemek lazım çünkü meblağda büyük bir meblağ değildir. 18,5 Milyon TL büyük bir para değil ama az da değil. Bu projeye göre bu para iyidir. İnşallah bunu en iyi şekilde değerlendirip uygulamasını da gördükten sonra bu proje sayılarının artacağını, ciddi projelerin hazırlanacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim