Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, gündeme ait soruları yanıtladı. Bozdağ, terörle mücadele konusunda ciddi profesyonel adımlar atıldığını, sınır birliklerinin kısa süre sonra göreve başlayacağını belirtirken parti olarak terörle mücadelenin sadece güvenlik boyutuyla değil her türlü boyutuyla ilgilendiklerini belirtti.
    KCK konusundaki soruları da yanıtlayan Bekir Bozdağ, mevcut anayasal ve yasal düzeni tanımayarak yerine başka bir yapı ikame etmeye çalışmanın suç olduğunu söyledi.
    Bozdağ yeni anayasa sürecine de değinerek, kimsenin yeni anayasa süreci için masaya ön yargılar, ön şartlar ve ideolojik şartlanmışlıklarla oturmaması gerektiğini belirtti.
    Bekir Bozdağ'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde;
TERÖRLE MÜCADELE
    Terörle mücadele konusunda yaklaşık 30 yıllık uzun bir tecrübesi var Türkiye'nin. Bir yandan kendi içimizde önemli bir tecrübe kazandık bir yandan da dünyada terörle mücadele nasıl oluyor, diğer ülkeler neler yapmış bu konuları da inceleyerek yine önemli bir bilgi birikimi oluşturduk.
    Biz AK Parti hükümeti olarak şu konuda her zaman vurgu yapıyoruz, terörle mücadelenin güvenlik boyutuyla ilgili yapılması gerekenlerle diğer konularda yapılması gerekenler (ekonomik, siyasi vb) atbaşı gitmeli.
    2007'den itibaren TSK'nın bu alandaki yapısının biraz daha profesyonel olması için başlatılmış çalışmalar var. Yine sınır birliklerine ilişkin atılmış çok ciddi adımlar var.
    BDP kendi pozisyonuyla ilgili karar vermeli. BDP'ye baktığınızda anayasa ve yasalar çerçevesinde legal bir parti. Siyaset yapıyor. Sorunlara çözüm bulunacak yer de parlamento. Burada konuşacağız, burada çözeceğiz. Onun için BDP'nin bulunduğu pozisyonun sırnılarını iyi çizmesinde fayda var. PKK terör örgütüyle veya KCK ile ya da herhangi birtakım illegal yapılarla olan ilişkileri, irtibatları görüyor bir şekilde kamuoyu. Doğuda batıda, PKK ya da KCK'nın düzenlediği eylemlere bakıyorsunuz, milletvekilleri onların içerisinde.
KCK OPERASYONLARI
    KCK operasyonları hukuki operasyonlardır. Savcıların talebi ve mahkemelerin kararıyla verilen tutuklamalar var. Cumhuriyet savcıları bir soruşturmayı neden başlatır? Suç iddiasına istinaden başlatır. KCK ile ilgili başlatılan soruşturmaya baktığımızda illegal bir yapılanmadan, PKK'nın şehirlerdeki paralel bir örgütlenmesinden, gayrı meşru gayrı hukuki bir takım eylemlerden bahsediliyor. Bunlar iddianameye de yansımış durumda.
    Mervcut anayasal ve yasal düzeni tanımayan, bunun yerine başka bir yapı ikame etmeye çalışmaya tabii ki var olan yasalar izin vermeyecektir. Soruşturma sonunda maddi gerçekler elbette ortaya çıkacaktır.
DEMOKRATİK AÇILIM
    Demokrasi konusunda atılan adımlar terör örgütü yüzünden atılan adımlar değildir. Samimi olunsun, 30 yıldır bu terör sürüyordu adım atılmış mıydı? Terör örgütü istiyor diye adım atmış değiliz.
    PKK ve yandaşları, BDP'de buna dahildir, Kürtçe televizyona karşı çıktılar. O televizyonda çalışan kimi kişilerin tehdit edildiğini de biliyoruz.
YENİ ANAYASA
    Türkiye'nin en önemli gündemi yeni anayasadır. Eğer her parti bu yeni anayasa çalışmaları başlarken, bir takım ön şartlarını, ön kabullerini ve ideolojik reflekslerini ortaya kor ve "ben bunları konuşmam" derse bu yeni anayasa sürecinin sağlıklı yürümesine imkan vermez. Yeni anayasa dediğiniz zaman zaten her şey masaya yatırılacak ve her şey tartışılacaktır. Karşılıklı belki uzlaşmaya varıldığında onlar belki çözülecektir. Tüm bunları masada beraber yapalım.
    O masada BDP'nin temsilcileride olacak ve elbette ki kendi partilerinin görüşlerini yansıtacaklardır.

Editör: TE Bilişim