Yozgat'ta İl Tarım Müdürlüğünce düzenlenen toplantıda, çiftçilerin ürünlerine zarar veren tarla faresi, kımıl ve süne hakkında bilgi verildi, mücadele yöntemleri anlatıldı.

     Destekleme Şube Müdürü Hasan Kaplan, Tarım İl Müdürlüğü salonundaki toplantıya katılan köy muhtarlarına, havaların ısınmasıyla birlikte çiftçilerin ürünlerine en çok tarla faresinin zarar vereceğini belirtti.

     Tarla farelerinin yılda 4 ile 6 arasında doğum yaptığına dikkat çeken Kaplan, kedi, köpek, tilki, sansar, baykuş, atmaca, doğan, şahin, kartal, yılan gibi hayvanların farelerin doğal düşmanları olduğunu, doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda bu hayvanların fareleri yiyerek beslendikleri için fare popülasyonunu azalttığını kaydetti.

     Kaplan, yaban hayvanlarının korunmasını, doğal dengeyi bozacak anız yakımı gibi faaliyetlerden kaçınılması gerektiğini diye getirerek, farelerle kimyasal mücadelenin en etkili dönemin kış mevsimine girerken yapılacak köy bazlı toplu mücadele olduğunu, bunun yanında farelerin beslenme deliklerine zehirli yem uygulamasının da sonuç veren uygulamalardan birisi olduğunu kaydetti.

     Kımıl ve süne ile mücadeleye de değinen Kaplan, Nisan ayı sonundan itibaren kımıl haşeresinin kışlaklarından çıkıp, tarlalarda görülmeye başladığını, Mayıs ayı boyunca inişlerin devam etmesi nedeniyle, mücadelenin bu dönem içerisinde sağlıklı bir şekilde yapılması gerektiğini anlattı.

     Süne mücadelesinde kışlaktan inen ergin böceklere karşı mücadelenin yapılamayacağının da altını çizen Hasan Kaplan konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

     ''Sünelerin haziran ayı başında çıkan yavrularına karşı ürünlere zarar vermeden önce mücadele yapılır. Bu durumda ortaya çıkan sonuç; Kımıla karşı mücadele haziran ayı başına kadar devam eder. Ancak bu mücadeleyi önemsemez gereği yapılmazsa haziran ayı başında İl Müdürlüğünün mücadele gerektiren sahalarda yapacağı süne mücadelesi de amacına ulaşmayacaktır. Kımıl mücadelesinde başarı ancak üreticinin tarlalarını hergün kontrol etmesiyle başarıya ulaşabilir.

            Süne Mücadelesinde tüm tarla sayımlarını teknik elemanlar yapar. Süne mücadelesinde kullanılacak ilaçlar 'Devlet Yardımı' olarak kullanılmaktadır. Süne mücadelesi için Tarım İl Müdürlüklerinin tavsiyelerine uymak gerekir.''

Editör: TE Bilişim