Türkiye'de son 5 yılda meyveciliğe ilgi duyan, hızla büyüyen sektörden pay almak için sıraya ilk dört il arasında Yozgat da yer aldı. Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Başkanı Alaaddin Güç, geç kalınmış bu girişimi takip eden illerin geleceği hakkında umutlu konuştu, Yozgat çiftçisine ışık tuttu.
    Habertürk Gazetesi Şirket Sayfası bölümünde Esen Y. Evran imzası ile yayımlanan, MEYED Başkanı Alaaddin Güç'ün açıklamalarının yer aldığı haberde Türkiye'nin meyvecilik sektöründe ilerlemeye çalışan iller arasında Yozgat da gösterildi. Yozgat Valiliği başta olmak üzere tarım kuruluşlarına ışık tutan bu açıklama, Kadışehri Kaymakamlığının hazırladığı meyvecilik projesini akıllara getirdi.
KADIŞEHRİ ÖNCÜ OLABİLİR
    Kadışehri Kaymakamlığı tarafından hazırlanan 'Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi' kapsamında 10 bin 290 dekar alana meyve bahçeleri kurulması planlanıyor. Bu önemli proje Yozgat'ta meyveciliğin bir sektör haline gelebilmesi için atılan en önemli adımlardan bir tanesi.
MEYED BAŞKANI YOZGAT'A
IŞIK YAKTI
    Habertürk'e açıklamada bulunan MEYED Başkanı Alaaddin Güç'ün şu ifadesi Yozgat'ın meyvecilikte büyüyen bir marka haline gelebileceğinin de sinyalini veriyor: “Anadolu'daki bazı köylerde kümelenmeler başlamış Urfa, Kütahya, Sivas ve Yozgat bu cazibeyi fark eden ilk iller, dernekten danışmanlık alıyor.” Yozgat'ı da yakından ilgilendiren haber aynen şöyle: “Urfa, Kütahya, Sivas ve Yozgat… Türkiye'de son 5 yılda hızla büyüyen, geleceği çok parlak bir sektörden pay almak için sıraya giren dört il. Bu dört ilde oluşturulan platformlar, “Meyvecilikte nasıl bir yol izlemeliyiz?” diyerek Meyve Suyu Endüstrisi Derneği'nin (MEYED) kapısına dayanmış. Aslında geç bile kalınmış. MEYED Başkanı Alaaddin Güç ile Bloomberg HT'deki program sonrasında sohbet ediyoruz. Türkiye'de meyve suyu tüketiminin son 5 yılda iki haneli büyümeler yakaladığını söylüyor Güç.
    Ama Türkiye'de meyve üretimi, meyve suyu tüketimine paralel büyümüyor. MEYED bu noktada, Türkiye'de meyveciliğin gelişmesi için hem sürekli kamuoyu oluşturuyor, ayrıca girişimde bulunacaklara da danışmanlık hizmeti veriyor. 2012 yılında sulanabilir arazi alanı 1 milyon hektarı bulacak Urfa'da, bu arazinin sadece yüzde 10'unun yani 1 milyon dönümünün meyveciliğe ayrılması 3-4 milyon ton ek meyve anlamına geliyor. Anadolu'daki bazı köylerde kümelenmeler başlamış, Urfa, Kütahya, Sivas ve Yozgat bu cazibeyi fark eden ilk iller, dernekten danışmanlık alıyor. Aslında Anadolu'da bu heyecanı oluşturan, iki büyük grubun sektöre girmesi. İlki Anadolu Holding'in, Özgörkey Holding ve Brezilyalı Cutrale şirketiyle ortak şirket kurarak endüstriyel meyveciliğe başlaması. GAP Bölgesi ve Akdeniz havzasına, 100 bin dönüm araziye 10 milyon şeftali ve kiraz ağacı dikecek olan şirket 10 bin kişiye de istihdam sağlayacak. Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mersin'de meyve ağacı dikimlerine de başlandı. Bu arazilerde sofra meyvesi olmaya uygun Türk şeftalisi ve kirazı yerine, endüstriyel yani sıkmalık çeşitler yetiştirilecek. Girişimcileri heyecanlandıran bir diğer yatırım da Ülker Grubu'ndan geldi.
    Avrupa'nın önde gelen meyve suyu üreticisi Eckes-Granini Group ile ortaklık kuran Ülker, meyve suyu sektöründe faaliyet gösterecek. Yeni şirket, yüzde 50-50 ortaklığı ile alışmalarını sürdürecek. Bu ortaklıkla, iki devin sahip olduğu Premium markalar da pazara sunulacak.
    Tarımda çiftçilikten sanayiciliğe geçişin ilk örneğini hayvancılıkta yaşamıştık, belli ki şimdi de meyve yetiştiriciliği benzer bir dönüşüme hazırlanıyor.
Editör: TE Bilişim