Büyüme ve işsizlikteki olumlu rakamlar çalışanların ücretlerine de yansıdı.

            Saat başı nominal ücret artışında Türkiye yüzde 10.3 ile Avrupa ülkelerine fark attı. Ekonomik krizdeki Yunanistan'da ise maaşlar geçen yıla göre yüzde 7.6 azaldı Azalan işsizlik rakamları ve artan istihdam talebi maaşlara da yansımaya başladı. Türkiye, Avrupa'da saat başına nominal ücret artışında ilk sıraya oturdu. Bu dönemde Türkiye'de saat başına nominal işgücü maliyet artışı yüzde 10.3 olurken, aynı oran Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 2, Euro Bölgesi'nde ise yüzde 1.6 oldu. Bir gazetedeki habere göre, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) yaptığı araştırmada geçen yılın son çeyreğinde sanayide en yüksek işgücü maliyeti artışının Türkiye'de olduğu bildirildi. TİSK'in, AB ülkelerinde 2010'un 4'üncü çeyreği için yaptığı araştırmada AB'de çalışılan saat başına nominal işgücü maliyeti, 2010 yılının 4'üncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 oranında arttı. Euro Bölgesi'nde ise işgücü maliyet artışı yüzde 1.6 olarak gerçekleşti.

İKİNCİ

BULGARİSTAN

            Avrupa Birliği içinde en yüksek işgücü maliyet artışı yüzde 7.6 ile Bulgaristan'da kaydedilirken, bu oran Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 4.2, Danimarka'da yüzde 3.2, Almanya'da ise yüzde 1.5 şeklinde belirlendi. Aynı dönemde AB üyesi ülkelerden İrlanda'da saat başına nominal işgücü maliyetinde yüzde 1.2, Macaristan'da yüzde 2.3, Yunanistan'da ise yüzde 6.5 oranında düşüş meydana geldi. Aynı dönemde Türkiye'de ise çalışılan saat başına nominal işgücü maliyet artışı ise yüzde 10.3 oldu.

            İnşaatta yüzde 11'le rekor yükseliş

            Türkiye'de ücretlerde en hızlı artış yaşayan sektör inşaat oldu. İnşaat sektöründe Türkiye'de artış oranı yüzde 11 olurken, Slovakya yüzde 10.3 ile ikinci oldu. Komşu Yunanistan'da ise maaşlarda yüzde 7.6 gibi büyük bir oranda düşüş yaşandı. Türkiye'de hizmetler sektöründe artış oranı yüzde 10.2 olarak gerçekleşti. Hizmetler sektöründeki artışta yüzde 8 ile ikinci ülke Bulgaristan oldu.

            Sanayi sektöründe artış yüzde 10.1

            Sanayi sektöründe ise saat başına nominal işgücü maliyet artışı AB'de yüzde 1.9, Euro Bölgesi'nde de yüzde 1.7 olarak belirlendi. Sanayi sektöründe de en yüksek artış yüzde 7.9 ile Bulgaristan'da yaşandı. Türkiye'de ise sanayideki işgücü maliyet artışı yüzde 10.1'i buldu.

            Bu rakamlara göre, Türkiye, AB ülkeleri ile kıyaslandığında hem sanayi sektöründe, hem de diğer sektörlerde işgücü maliyetinin en yüksek oranda arttığı ülke oldu.

Editör: TE Bilişim