Bakanlar Kurulu Kararıyla 14 Ekim 1922'de ''Milli Şehit'' ilan edilen Kaymakam Mehmet Kemal Bey, ölümünün 92'inci yılında görev yaptığı Boğazlıyan'da düzenlenecek törenle anılacak.

     Milli Şehit Kaymakam Kemal Bey için görev yaptığı Kaymakamlık binası önünde düzenlenecek olan tören 10 Nisan Pazar günü Saat 13.30'da başlayacak.

     Kaymakam Kemal Bey Anıtına çelenk konulmasının ardından anma programına Necmettin Yıldız Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Müdürlüğünde devam edilecek.

                Buradaki programda Kemal Bey'in özgeçmişi, sinevizyon gösterisi eşliğinde anlatılacak.

     Ayrıca günün anlam ve önemini belirten konuşmalar da yapılacak.

''KAYMAKAM KEMAL BEY KİMDİR?''

                Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey, Ermeni ayaklanmasının önlenmesi amacıyla çıkarılan tehcir uygulamasında hatalı olduğu iddiasıyla yargılanmış, bu davada aklanmış, ancak buna rağmen işgalci güçlerin baskısıyla Osmanlı Hükümetince 10 Nisan 1919 yılında idam edilmişti.

     TBMM'nin 14 Ekim 1922'de çıkardığı özel bir kanunla ''Milli Şehit'' ilan edilmiş, zaman içinde, zor şartlarda görev yapan yerel mülki amirin sembolü ve kahramanı haline gelmiştir.

     Bugün Yunanistan sınırları içinde bulunan Yenişehir'de doğmuş ve 1. Dünya Savaşı yıllarında Boğazlıyan Kaymakamı ve Yozgat Mutasarrıf Vekili olmuştur. Kemal Bey, Ermeni tehcirinde görevini kötüye kullanarak ölümlere sebep olduğu iddiasıyla, idamla yargılanarak, idam edilmişti.

Editör: TE Bilişim