Anadolu insanının ''baş tacı'' ettiği kasketler, şekilleriyle kişilerin profilini ele verirken, tanınmış kişiler 8 köşeli, orta yaşlılar az köşeli, gençler ise spor kasketleri tercih ediyor.
     Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi Tuğçe Işıkhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencileriyle birlikte Anadolu'daki giyim ve kuşama yönelik bir araştırma yaptıklarını belirterek, yaygın olarak kullanılan kasketlerin kendisine özgü bir dilinin olduğunu fark ettiklerini söyledi.
     Anadolu'da kasketin halen yaygın olarak kullanıldığının altını çizen Işıkhan, ''Kasketler sahip oldukları köşeleri ile kullanıcıların profillerini de yansıtıyor. 4 köşeli, 6 köşeli, 8 köşeli gibi. Yaşı ilerlemiş, belli bir makam sahibi veya tanınmış kişiler 8 köşeli kasket kullanırken, orta yaşlılar ise daha az köşeli, gençler de spor kasketleri tercih ediyor'' dedi.
     Yozgat'ta ''ata mesleği'' şapka imalatını devam ettirmeye çalışan Kazım Günal ise bir dönem kent merkezindeki 20'ye yakın terzinin sadece kasket imalatı yaptığını hatırlatarak, bugün ise kasket diken ustanın kalmadığını kaydetti.
     Terzi olan dedesi Hacı Ahmet Günal'ın ve babası Ethem Günal'ın yıllarca ''Yozgat Kaseti'' olarak bilinen 8 köşeli kasket diktiğini anlatarak, ''Artık dedem ve babamdan kalan kasket kalıplarını İstanbul'a gönderip, dikimini yaptırabiliyorum. Daha sonra bana gönderilen kasketlerin diğer işlemlerini de kendim yapıyorum'' dedi.
     Son yıllarda kaskete olan talebin çok fazla olduğunun altını da çizen Günal, şöyle konuştu:
     'Ben aslında emekli bir insanım. Ama bu meslek babamdan ve dedemden kaldı bana. Artık Yozgat'ta şapka üreten kimse olmayınca ben de bu iş yerini açtım. Eskiden kalma kalıplarımızı İstanbul'da diktirerek, burada satışa hazır hale getiriyorum. Dikimi yapılan kasketleri su dolu kazan içerindeki bir ızgaranın üzerine kalıpla birlikte koyup kaynatıyorum. Bir süre suyun buharında kalan kasketi daha sonra çıkararak şekil verip, ütülüyorum. Eskiden şapka diken çok fazlaydı. Şimdi ise talep var ama imalat yok. Yozgat kasketi 8 köşelidir. 8 köşeli kasketi şimdi yaşlılar tercih ediyor.''
Editör: TE Bilişim