Sorgun ilçesinde bulunan Yozgat Şeker Fabrikasının Müdürü Ali Berber, Türkiye'nin en kaliteli şekerini ürettiklerini belirterek, 6,5 ton pancardan bir ton şeker elde ettiklerini, üretilen şekerin puanının 10.9, randımanın da 87.65 olduğunu söyledi.
     Berber makamında düzenlediği basın toplantısında, bu yıl geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla pancar alımı yapacaklarını, buna bağlı olarak kampanya döneminin 65 günden 92 güne çıkarıldığını vurguladı. Kampanyanın başladığı günden itibaren geçen 40 günlük süre içerisinde 19 alım merkezinden 155 bin 100 ton pancar alınarak işlendiğini anlatan Berber, ''İşlenen 155 bin 100 ton pancardan, 21 bin ton şeker, 4 bin 600 ton melas, 36 bin 680 ton küspe elde edilmiştir. Pancar ekimi yapan 4 bin 957 çiftçinin 69 bin 500 dönümlük bir arazide 395 bin pancar üretimi gerçekleştirmiştir'' dedi.
     Fabrika Müdürü Ali Berber, geçen yıl 284 bin 500 ton pancar alımı yaptıklarını, ancak bunu bu yıl 360 bin tona çıkardıklarını kaydederek şöyle konuştu:
     ''Pancar kotaları belirlenirken 4 yıl öncesinin rakamları belirlenir, o rakamların üzerine yüzde 10'luk bir artış verilir. Ancak biz bu sene yaptığımız girişimler sonucu sadece Yozgat Şeker Fabrikasına özel olmak üzere 80 bin tonluk ek bir kota aldık. Burada kota fazlası pancara C Pancarı denilmektedir. Bu C Pancarı kotası artar da, azalabilir de. Boğazlıyan'da özel bir şeker fabrikası var. Orada pancarın tonu 50 liradan alınırken, bizde 70 liradan alınıyor. Ancak onlar parayı peşin ödüyorlar, biz ise bir ay sonra ödüyoruz. Bu durumda peşin parayı tercih edenler oraya gidebilir, fazla parayı tercih edenler ise bize yönelebilir, bu da C Pancarı kotasını her iki yönde etkileyebilir. Biz çiftçimizden 101 bin 600 ton daha pancar alacağız. Şu ana kadar alacağımızın pancarın yüzde 74'ünü aldık.''
     Şeker Fabrikası Müdürü Ali Berber, kantar önünde kuyrukların uzamasının nedeninin büyük ölçüde üreticiden kaynaklandığını ileri sürerek, pancar üretim sözleşmesine göre alım yaptıklarını vurguladı. Pancarların, şirketçe hazırlanan ve üreticilere duyurulan bir program dahilinde alındığını da hatırlatan Berber, üreticilerin şirket alım organizasyonuna ve programlarına uymayı, kendilerine bildirilen tarihte, belirtilen saatler arasında, belirlenen kantarlara temsilimini önceden taahhüt edip, sözleşme imzaladıklarını kaydetti. Berber, ''Biz bu madde çerçevesinde alım yapıyoruz. Bir çiftçinin normal şartlar altında 24 saat beklemesi normaldir. Bizde en fazla üç beş kişi 17 saat kadar beklemiştir. Bu da çok normaldir. Şu an 6 bin ton kömürümüz var. Fabrikamızın günlük kömür ihtiyacı 500 ton civarındadır ki; bir gün bile üretime ara verilmemiştir. Kısacası kömürle ilgili bir sıkıntımız yoktur.''
     Caferli Köyünden Hamza Erdem isimli pancar üreticisi ise, sabah pancarı getiren üreticinin akşam saatlerine kadar ürününü teslim ettiğini, ancak bazı üreticilerin cumartesi günü kantara geldiğini, pazar günü alım olmadığı için pazartesi gününe kadar beklemek durumunda kaldığının altını çizdi. Üretici Erdem, ''Bizim yöneticilerden ricamız, bir karar alarak Pazar günü de pancar alımı yapmalarıdır. Böyle olursa bu kuyrukların daha da azalacağını sanıyoruz. Bir de kuyrukta beklediğimiz yol çok kötü. En küçük bir yağmurda bile çok çamur oluyor.
    Buna da bir çare bulunmasını istiyoruz. Fabrika özelleşse bu durumların daha da yoluna gireceğini, sıkıntıların daha da asgariye ineceğini tahmin ediyoruz'' şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim