Yozgat'ın Şefaatli ilçesine bağlı Paşaköy beldesinde, iki asırdan fazla bir süredir ayakta kalan ve ahşap süslemeleriyle dikkat çeken cami, restore edilmeyi bekliyor.
     Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hakkı Acun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1773 tarihinde Çerkez Mehmet Bey tarafından inşa ettirilmesine karşın daha sonra onarımını yaptıran Tokmak Hasan Paşa'nın ismi verilen caminin tavanını ve duvarlarını süsleyen ahşap işleme ve nakışların 200-250 yıldır solmadan günümüze kadar gelebildiğine dikkat çekti.
     Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Köşkü Atatürk Müzesi Danışmanlığı, TBMM Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu üyesi, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerini de yürüten Hakkı Acun, gerek Türkiye'de ve gerekse yurt dışında yaptığı bir çok incelemelerde, bu kadar yıl geçmesine karşılık günümüze kadar gelebilen ahşap işleme ve nakışlara rastlanılmadığını söyledi.
     Acun, Tokmak Hasan Paşa Camisinin duvarlarının, sonradan yapılmış manzara resimleriyle süslü olduğunu belirterek, şunları söyledi:
     ''Tavanlarında, tavan göbeklerinde, minberde ve mihrapta çok güzel, çok ender rastlanan türde nakışlara rastlıyoruz. Bu nakışlar 200-250 senelik nakışlar ki, günümüze kadar hiç solmadan, hiç değerini kaybetmeden gelmiştir.
    Anadolu'da bu kadar yoğun tavan süslemesi olan ender camilerden bir tanesidir.
    Ama caminin acilen restorasyona ihtiyacı vardır. Belgelenmesi lazım bu nakışların. Bu tür değerlerimizi gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarabilmemiz için sağlıklı restorasyon yapılması şart. Bu dileğimiz en kısa zamanda yerine gelir, güzelim eser Türk sanatına katılmış olur.''
     Paşaköy Belediye Başkanı Saffet Türker de, cami çevresinde bazı düzenlemeler yaptıklarını belirterek, ''Caminin restore edilmesi gerekiyor, bu konuda da bir hazırlığımız var, gerekli başvuruları ilgili makamlara yapacağız'' dedi.
     Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan Paşaköy Beldesi Hasanpaşa mahallesindeki tek katlı, kırma çatılı, duvarları yığma taş örgülü tarihi camini, daha önce projesiz tamiratı yapılarak, içerisindeki özelliklerinin tahrip edilmesini önlemek amacıyla 2005 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla koruma altına alındığı belirtildi.
Editör: TE Bilişim