Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi, hemşerimiz Prof. Dr. Mustafa İlbaş, petrol, doğalgaz ve kömürün dünya üzerindeki dağılımına dikkat çekerek, artan dünya nüfusu karşısında her geçen gün azalan enerjiye sahip olmak isteyen insanlığın büyük savaşlara doğru yol aldığını söyledi.

Yozgat Makine Mühendisleri Odası’nın  organize ettiği “Enerji-Politik Dünya ve Türkiye” konferansının konuşmacı konuğu olan Prof. Dr. Mustafa İlbaş, Ortadoğu’da Arap dünyasının karıştığı bir süreçte dengeleri değiştirecek enerji faktörüne dikkat çekti.

            Konferansın açılış konuşmasını yapan Makine Mühendisleri Odası Başkanı Özcan Göçümlü, enerjinin önemine işaret ederek, enerjinin dağılımı ve dünyanın geleceğini ilgilendiren son durumu hakkında Prof. Dr. Mustafa İlbaş’ın önemli bilgiler vereceğini söyledi. 

ENERJİ DAĞILIMINA DİKKAT

            Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Mustafa İlbaş, görsel sunum eşliğindeki konuşmasında enerjinin dünya üzerindeki dağılımına dikkat çekti.

            Doğalgaz ve petrolün dünya üzerinde daha çok Ortadoğu’da bulunduğuna dikkat çeken İlbaş, bunun yanı sıra kömürün dünyanın geneline yayılmış bir rezerve sahip olduğunu söyledi.

            İlbaş; “Petrol ve gaz bir bölgede bulunurken kömür biraz daha geniş bir coğrafyada bulunmaktadır. Petrol, doğalgaz ve kömür, biz bunların üçüne birden fosil yakıtlar diyoruz. Ve dünyadaki enerjinin yüzde 90’ını bu üç yakıt sağlıyor” dedi.

ENERJİYE OLAN İHTİYAÇ ARTIYOR

            İlbaş, dünya nüfusunun 7 milyara yaklaştığını, buna karşılık toplam enerji ihtiyacının ise yaklaşık 70 milyar varil olduğunu söyledi.

            Gelecek 50 yılda dünya nüfusunun 10 milyar, ihtiyaç olan enerjinin de 150 milyar varil olacağını vurgulayan Prof. Dr. Mustafa İlbaş; “Önümüzdeki 50 yıl içerisinde ne olacaktır? Dünya nüfusunun 10 milyar olacağı hedefleniyor, enerji ihtiyacımız ne olacak, 150 milyar varil olacak. Yani muazzam bir enerji ihtiyacı var dünyanın önümüzdeki yıllar içerisinde” dedi.

ENERJİ BİTTİKÇE TERÖR BESLENİYOR, SAVAŞLAR ARTIYOR

            Ortadoğu’da Arap dünyasının kaynağı bir süreçte enerjinin dünya politikasına olan etkisine dikkat çeken İlbaş, 2011 yılının enerji ihtiyacı için bir kırılma noktası olduğunu ifade etti.

            “Yani bu yıldan itibaren dünyanın yakıt ihtiyacı artıyor. İnsanlar dünyada daha çok araba almak istiyor, daha iyi yaşamak istiyorlar ve daha çok enerji ihtiyacı var” diyen İlbaş şöyle konuştu: “Dünyanın nüfusu artıyor ancak sahip olduğunuz enerji kaynakları azalıyor. 20. yüz yılın sonuna doğru enerjideki açık korkunç bir noktaya gelecek.

   İşte bu açık dünyada yönetim şekillerini etkiliyor, dünyada terör örgütlerini besliyor.

    Bu açık dünyada milletleri ve devletleri ya işbirliğine ya da savaşa itiyor.

   Peki bunun için ne yapmak lazım?Bunun için alternatif enerjiler üretmek lazım, senaryolar ortaya koymak lazım. Bu anlamda da enerji verimliliği ortaya çıkıyor. Var olan enerjiyi verimli kullanmak. Diğer taraftan elektrik enerjisi için yeni kaynaklar bulmak. Bunun için dünya insanlığı araştırmalara devam ediyor.”

     Cumartesi günü saat 14:30’da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’ndaki konferansa Belediye Başkanı Yusuf Başer, Yozgat Makine Mühendisleri Odası Başkanı Özcan Göçümlü, Sorgun Makine Mühendisleri Odası Başkanı Tahir Demirer, MHP İl Başkanı Ergin Çınarer, Türk Ocağı Başkanı Necati Şahin, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Adnan Menderes Gülbaş, çok sayıda makine mühendisi ve vatandaş katıldı.

Editör: TE Bilişim