Türk insanının kalbe daha çok önem verdiğini ve felç hastalığını göz ardı ettiğini belirten uzmanlar, Türkiye'de ölüm sebeplerinin başında kalp krizinden sonra felcin geldiğini açıkladı.

            Uzmanlar, çok ciddi bir sağlık problemi olmasına rağmen toplumun felç konusunda yeterince bilgilendirilmediğini belirterek, "Farkındalık oranı düşük.

            Herkes kalp kalp diye düşünüyor. Kalbe yönelik ülkemizde bir popülarite oluştu. Fakat bu felcin en önemli sebebi boyundaki ana şah damarlarının darlığıdır. Vücuttaki damar sistemi su tesisatı gibidir" dedi.

            "Bacak damarı tıkalıysa kalp damarı da tıkalı olabiliyor. Kalp damarında problem varsa, boyun damarında da olabiliyor. Şah damarının problemlerini gözden kaçırmamak gerek" diyerek vatandaşları uyaran Uzmanlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

            "Bize başvuran hastalara damar kliniğinde genel olarak gözden geçiriyoruz. Beyin damarları ve boyundaki şah damarları ile ilgili pratik tetkikimiz var. Bu da ultrason. Şah damarı ultrasonu 10 dakikalık bir işlemdir. Damarlardaki ciddi problemleri hemen ortaya çıkarabiliyor."

İLERLEYEN YAŞLAR FELÇ RİSKİNİ

ARTIRIYOR

            Şeker hastalığı olan ve sigara içen insanların mutlaka tetkik yaptırması gerektiğini anlatan Uzmanlar, "Boyun şah damarlarının tamamen tıkalı olması gerekmiyor. Üzerinde biraz kireçlenme bile felce yol açabiliyor. Damarların içinde fırtına gibi bir kan akımı var. Türkiye'de şah damarı hastalıkları bilinmiyor. Nöroloji ve kalp damar cerrahlarının önemli çabaları var. Şah damarı darlığı belli yaşta felç yapar ve ölüme sebebiyet verir. Mutlaka hastalar bir taramadan geçmelidir. 18 yaşındaki insanda bu olayın olması binde bir. İleri yaşlı insanlar risk altında. Şu anda ameliyatsız veya pratik ameliyatlarla bu tedavi edilebilir. Ameliyat süresi ise 1 saat. Uygulama sonrasında hasta bir gün hastanede yatıyor. Ertesi gün taburcu oluyor. Hastalar farkında olmadan bize yüzde 90 şah damarı darlığıyla geliyor. İnsanların hastalıklarından haberi olmuyor. Boyundaki şah damarları kum saatinin ortasındaki boğum gibi daralıyor" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim