Anadolu’nun unutulmaya yüz tutan geleneğine belediye sahip çıktı:

Yüz yıllardır Anadolu’da baharın müjdecisi olarak doğada açan Çiğdem çiçekleri için düzenlenen şenlik, Yozgat Belediyesi’nin ilkini düzenlediği ‘Çiğdem Şenliği’ ile yaşatıldı. Gazi Üniversitesi öğrencilerinin de desteği ile gerçekleştirilen şenlik renkli görüntülere sahne oldu.

Yozgat Belediyesi tarafından düzenlenen Çiğdem Şenliği Cumhuriyet Alanı'nda düzenlendi.

            Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halkbilimi Bölümü akademisyen ve lisans öğrencilerinin de katılımı ile yöresel kıyafetli grup, kırlardan toplanan çiğdem çiçeklerini çalı ağacına dizerek, kent merkezinde davul-zurna eşliğinde dolaştırdı. Grup, gittikleri işyerlerinde toplu halde ''çiğdem çiğdem çiçecik/emmim oğlu köçecik/ yağ verenin oğlu olsun/ bulgur verenin kızı olsun'' şeklinde mani söyleyerek, yağ ve bulgur topladı. Toplanan bulgur Belediye Aşevinde ''Çiğdem Pilavı'' olarak pişirilirken, Cumhuriyet Alanı'nda da tören yapıldı.

DEVLET SAHİP ÇIKTI

            Vali Necati Şentürk, çiğdem geleneğinin tarih boyunca varolan, Anadolu'nun güzel bir geleneği olduğunu ifade etti.

            Belediye Başkanı Yusuf Başer de çiğdemin baharın müjdecisi olduğunu, kırlarda oynayan çocukların çiğdemlerin çiçek açtığını gördüğünde, bunları toplayıp yerleşim alanlarına inerek, kapı kapı dolaşmak suretiyle baharın geldiği müjdesini verdiklerini vurgulayarak, ''Yozgatımız da oldukça yaygın olan bu gelenek son zamanlarda unutulmaya yüz tuttu. Bu geleneği yaşatmak üzere şenliğin bu yıl ilkini düzenledik, önümüzdeki yıllarda da bunu devam ettireceğiz'' dedi.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ DESTEK VERDİ

            Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halkbilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Öcal Oğuz ise çiğdem şenliği geleneğini bölüm olarak Ankara'da her yıl kutladıklarını, bu yıl bu geleneğin doğduğu kentlerden birisi olan Yozgat'ta böyle bir şenliğin yapılacağını duyunca bölümdeki meslektaşları ve öğrencilerle birlikte Yozgat'a geldiklerini, bu kültürel mirasın yaşatılmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının önemli olduğunu söyledi.

            Konuşmaların ardından çeşitli yarışmalar yapıldı.

MUHTARLAR RENK KATTI

            Mahalle muhtarlarının çuvalla koşu, kaşıkta yumurta taşıma, öğrencilerin ve protokol üyelerinin katıldığı topaç çevirme gibi yarışmalar, şenliği renklendirdi.

ANADOLU'DA ''ODA'' GELENEĞİ

            Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halkbilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz, Şanlıurfa yöresinde ''Sıra Geceleri'' gibi Yozgat ve Orta Anadolu'nun diğer illerinde ''Oda'' geleneği olduğunu, insanların uzun kış gecelerinde biraraya gelip, kültürlerini yaşattıklarını söyledi. Oğuz, Türk Halk Bilimi Bölümünde görevli akademisyenler ve lisans öğrencileriyle birlikte geldiği Yozgat'ta Belediye Başkanı Yusuf Başer tarafından tarihi Hayri İnal Konağında konuk edildi.

     Oğuz, burada belediye tarafından düzenlenen ''Bozok Sohbetleri'' etkinliğinde konuşmacı olarak yeralarak, katılımcılara Orta Anadolu Bölgesi ve özellikle Yozgat'a özgü gelenek, görenek ve halk inanışları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Öcal Oğuz, Yozgat'ta ve Orta Anradolu bölgesinde ''Oda'' geleneğinin bulunduğunu, bu gelenekte bir odada insanların toplanıp, uzun kış gecelerini çeşitli etkinliklerle geçirip, baharın gelmesini beklediklerini ifade etti.

     Öcal Oğuz, ''Bu oda geleneği kapsamında Yozgat'ta insanlar Arabaşı etrafından toplanıp, gece boyunca çeşitli sohbetler yapıp, oyunlar oynar, türküler söyleyip, şiirler seslendirir, fıkralar anlatılır. Tüm bunlar oda toplantılarına katılanların enerjisini boşaltmasını, hareketli, zinde kalmasını, kültürü, sanatı, geleneği, göreneği, adabı öğrenmesine vesile olur'' dedi.

     Oğuz, Karacaoğlan'ın Yozgat'ın Sorgun ve Aydıncık ilçelerinde mezarlarının bulunduğunu da vurgulayarak, ''Diğer bölgelerdeki Karacaoğlu öyküleri ve mezarları ne kadar doğru ise Yozgat'taki o kadar doğru. Burada asıl olan doğru veya yanlışı bulmak değildir, halkbiliminde halkın inanışları, gelenekleri vardır, bu geleneklerin inanışların doğruluğu sorgulanmadan güzelliği benimsenilir'' diye konuştu.

     Belediye Başkanı Yusuf Başer, sohbet toplantısına katılan Prof. Dr. Öcal Oğuz'a günün anısına üzerinde Yozgat Lalesi motifinin bulunduğu vazo hediye etti.

Editör: TE Bilişim