Buğday ekili alanlarda fazla çimlenme ve kardeşlenmeyle su ihtiyacı artınca, çiftçi dört gözle kar yağışını beklemeye başladı.
    Ziraat odası başkanı İsmail Açıkgöz, yaptığı açıklamada, ''hububat ambarı'' olarak bilinen Konya başta olmak üzere İç Anadolu Bölgesi'nin Türkiye'nin buğday ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladığını söyledi.
    İç Anadolu Bölgesi'nde çiftçinin buğday tarlalarına tohumları Eylül ayının başından itibaren ekmeye başladığını belirten Açıkgöz, Eylül sonu ve Ekim ayı başındaki bol yağışların ekili alanlarda fazla çimlenmeye neden olduğunu, tarlaların adeta çim ekilmiş gibi göründüğünü ifade etti.
    Açıkgöz, çimlenme nedeniyle buğday tarlalarında bir kökten çıkan başakların sayısının (Kardeşlenme) çoğaldığını dile getirerek, başak sayısının artmasının olumlu ve olumsuz yanlarının olduğunu bildirdi.
    Çimlenme ve kardeşlenme ile birlikte toprağın her zamankinden daha fazla suya ihtiyacı olduğunu anlatan Açıkgöz, ancak Yozgat, Konya, Kayseri, Aksaray, Karaman ve Nevşehir gibi önemli buğday üretim alanlarında Ekim ayının ardından beklenen yağışların bir türlü gelmediğini söyledi.
BAŞAK
SAYISI 2 KATINA ÇIKTI
    Yaklaşık bir aydır istenilen yağışların gelmemesinin çiftçileri kaygılandırdığını  vurgulayan Açıkgöz, şunları kaydetti:
    ''Bir kökten ortalama 20 başak olurken, bu yıl 35-40 başak olacak. Buğday ekili alanlar baharda daha fazla suya ihtiyaç duyacak. İstenilen yağışlar alınırsa hiçbir sorun olmaz ve beklenenin üstünde verim artışı gerçekleşir.
    Ancak yağışların az olması  ürünün tarlada kalmasına, buğdayın kalitesinin düşmesine ve buğdayın yemlik olmasına yol açar. Bu yıl geçen yıllardan daha fazla suya ihtiyacı olan ekili alanlar için kış aylarındaki yağışlar da çok çok önemli.
    Özellikle toprağın 20-30 santimetre altına kadar inebilen ve topraktaki nem oranını artıran kar yağışları çiftçi için hayat öpücüğü gibi olacak. Kar yağışını dört gözle bekliyoruz.
    Kar yağışı İç Anadolu başta olmak üzere buğday eken bütün çiftçilere derin bir nefes aldıracak.'' Açıkgöz, sulak alanlarda yağış  azlığının yağmurlama yapılarak giderilebileceğine dikkat çekerek, aşırı su kullanılması durumunda mantar hastalığının baş gösterebileceği uyarısını yaptı.
    Ekimlerin halen devam ettiğini vurgulayan Açıkgöz, ''Yüzde 20'lik kısım halen ekim yapmadı. Havaların sıcak gitmesi onların şansı oldu. Onlarda kardeşlenme ve aşırı çimlenme sıkıntısı olmayacak'' diye konuştu.
    Açıkgöz, çiftçinin arazisini takip altına alması ve topraklarının nem oranlarını tahlil ettirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilişim