Özellikle ev kazalarına neden olan ev kimyasallarını azaltma amacı ile yapılan çalışmada içilebilir yüzey temizleyici geliştirildi.
Dünya’nın ilk tablet ve içilebilir doğal bir ürün olma özelliğine sahip  tablet camsil üretimi gerçekleştirildi.  Tablet camsil’in bitkisel ve doğal bir üründen üretilmesi nedeni ile kullanım esnasında vücuda alınması veya yanlışlıkla çocuklar tarafından içilmesi durumunda dahi her hangi bir sağlık problemine neden olmuyor.  Türk patent enstitüsü’ne patent başvurusu yapılan ve tescil işlemleri devam eden yüzey temizleyici ürün yüzey temizliğinde de yüksek performans sağlıyor.
Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi, Rektör Danışmanı ve Bozok Teknopark A:Ş. Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Orhan Hazer ve ekibi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tekno-Girişim Sermayesi desteği ile Yozgat'ta kurulan AR-GE Laboratuarında ilklere imza atıyor.
Yrd. Doç. Dr. Orhan Hazer, amaçlarının evlerde kullanılan kimyasal maddeleri azaltmak ve evde yaşanılabilecek olası kimyasal kazaları da minimuma indirmek olduğunu söyledi.
Bu amaçla bir çalışma başlattıklarını belirten Hazer, geliştirilen formülüzasyonla dünyanın ilk tablet camsil ve içilebilir yüzey temizleyici ürününü ortaya çıkarttıklarını ifade etti. Hazer, tablet camsil’in bitkisel ve doğal bir üründen yapıldığını vurgulayarak, “yanlışlıkla içilmesi durumunda dahi her hangi bir yan etkisi ve sakıncası bulunmuyor. Bu özelliği ile de hem evdeki çocuklar kaza riskinden kurtuluyor hem de kaliteli bir temizlik elde ediliyor” dedi.
Bu ürünün camları ve yüzeyleri temizlemekte kullanıldığını ve yapılan deneylerde çok iyi performans alındığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Orhan Hazer, ürünle ilgili patent aşamasında TÜBİTAK’tan destek alındığını ve ürünün patenti içinde Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunulduğunu ifade etti.
Tablet camsil kullanımının çok kolay olduğuna dikkat çeken Hazer tabletin fıskiyeleme şişesinin içine konularak sadece su ilave edildiğini ve ürünün çok iyi köpürdüğünü belirtti.
Tablet camsil’in deterjan ve yüzey aktif madde içermediğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Orhan Hazer, tabletin içerisindeki bitkinin doğal bir ürün olduğunu ve kimyasal madde içermeme özelliği nedeni ile uzun süre kullanılmasının mümkün olduğunu söyledi.
Tablet camsil, birçok defa su ilavesi ile kullanılabilmesi ve çok uygun fiyata üretilebilmesi sayesinde temizlik maliyetinde bir nebze de olsa düştüğüne dikkat çeken Hazer, ürünün üretimi ve satışı ile ilgili de yatırımcılarla görüşmelerin halen devam ettiğini, ürünü üretmek isteyen yatırımcıları da projelerine beklediklerini belirtti.
İçilebilir ve yüzde yüz doğal bitkisel üründen elde edilen tablet yüzey temizleyicinin de araştırmalarına göre dünyada ilk olduğunu ve muadilinin bulunmadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Orhan Hazer, “ içilebilir bir camsili meşrubat veya deterjan yerine üretmediklerini, tablet camsil’in yanlışlıkla da olsa içilmesi durumunda insan üzerinde her hangi bir sağlık problemine neden olmamaktadır. Tamamen bitkisel bir ürün olan yüzey temizleyici dışarısında sadece bitkisel ürünün dışarıya çıkmasını engelleyen özel bir ipek bulunmaktadır. Ürün çok başarılı bir temizleme performansına sahip olup gerek köpürmesi ve gerekse yüzeyi oldukça iyi temizlemesi yönüyle bu anlamda kullanılabilecek kaliteli bir ürün olduğunu bize gösteriyor” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim