Vergi borçlarını ödemeyen belediyelere Maliye'den kötü haber geldi. Arsa satışlarına tedbir konacak, alacaklar hacizle tahsil edilecek

            Vergi sisteminde köklü bir değişim öngören Gelir Vergisi Reformu ile vergi borçlarını ödemeyen belediyelere yönelik yaptırımlar da artırılıyor. Belediyeler, vergi borçlarını ödemeden arsa satışından elde ettikleri geliri kullanamayacak. Maliye, arsa satışlarına anında tedbir koyacak. Ankara'dan ödenek isteyen belediyelerin vergi siciline bakılacak. Borcuna sadık olan belediyeler imar ve altyapı hizmeti sonrası varlıkların değerinde ortaya çıkan satışlardan daha fazla yararlanacak.

MALİYE

GÖZ AÇTIRMAYACAK

            Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü'nün uzun süredir üzerinde çalıştığı Gelir Vergisi Yasası ile vergi gelirlerinin tabana yayılması, tahsilâtın artırılması, kayıp-kaçağın fazla olduğu alanlara yaptırımların artırılması hedefleniyor. Reformun önemli bir ayağını belediyeler oluşturuyor. Belediyelere yönelik yaptırımlar artırılırken, öz gelirlerini artıracak düzenlemeler de yapılıyor. Vergisini ödemeyen belediyeler tek tek masaya çağrılacak. Ödememekte direnlerden alacaklar hacizle tahsil edilecek. Vergi borçlarına karşılık belediyenin sahip olduğu arsa ve arazilere de el konulacak. İl, ilçe ve belde belediyeleri bünyesinde faaliyet gösteren işletmelerin mali durumunu da Maliye'ye bildirecek.

            Bu yılın bütçesinden belediyelere 400 milyon lira ayrılırken, Torba Yasa ile istihdam fazlası işçiler kamuya aktarılarak personel giderleri de düşürülecek.

            Bundan sonra bütçe imkânlarının çok ötesinde istihdam yaratan belediyeler de uyarılacak. Pakette, rayiç bedellerde gerçeği yansıtmayan müteahhitlere yönelik de cezalar ağırlaştırılıyor. Artık tapuda 100 bin liralık bir daire 40 bin lira gösterilemeyecek.

Editör: TE Bilişim