Baharın gelişini Bozok Üniversitesi’nde ‘Nevruz Kutlamaları’ ile yaşadık. Ateş üzerinden atlayan katılımcılar, eski kültürümüzü yaşatan oyunlarla renkli görüntüler oluşturdular.

Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ kampüsü Fen Edebiyat Fakültesi önünde düzenlen kutlama programına Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, Ak Parti İl Başkanı Fahri Açıkgöz, üniversitede görevli öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Kutlama alanına nevruz ateşi yakıldı. Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, Başkan Açıkgöz ve bazı öğretim üyeleri yakılan nevruz ateşinin üzerinde atladı. Öğrenciler kaşıkta yumurta taşıma, halat çekme gibi yarışmalar yaparken, büyükler ise yumurta kırmaca oynadılar. Fen Edebiyat Fakültesi önünde ki programın hemen ardından İktisadi İdari Bilimler Fakültesi toplantı salonuna geçildi.İktisadi İdari Bölümler Fakültesinde düzenlenen programa Vali Yardımcısı Salih Gelgeç’te dâhil oldu. Çok sayıda öğrencinin katıldığı konferansın açılış Konuşmasını Rektör Varinli yaptı. Günün anlam ve önemini belirtmek üzere kürsüde ki yerini alan İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Lütfi İbiş katılımcılara nevruz hakkında bilgi verdi.

            İbiş,” Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür. Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır.

            Nev yeni, ruz ise gün kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve yenigün anlamını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere bir çok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanır. Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar” şeklinde konuştu. İbiş’in konuşmasının ardından yansıtılan slayt gösterisi ile katılımcılara nevruz anlatıldı. Program Yard. Doç. Dr. Naile Ağababa tarafından verilen nevruz konulu konuşma ile son buldu.



Editör: TE Bilişim