ÇEDAŞ, elektrik sayaçlarının yenilenmesi konusunda yürüttüğü tutum tepkilere neden oluyor. Ak Parti Milletvekili Osman Coşkun’un ‘ÇEDAŞ elektrik sayaçları için vatandaştan ücret talep edemez’ şeklindeki açıklamanın ardından bir tepki mesajı da Akdağmadeni Esnaf Odası Başkanı Ömer Osman Tekin’den geldi.

   Akdağmadeni Esnaf Odası Başkanı Ömer Osman Tekin, ÇEDAŞ’ın eski sayaçların değiştirilmesi konusunda vatandaşa sayaçların tamir bakımı, yenilenmesi gibi üç farklı seçenek sunduğunu, bunun etik bir davranış olmadığını söyledi.

    Elektrik sayaçlarının bakım ve onarım işlerinin 2015 yılına kadar yapılabileceğini fakat ÇEDAŞ’ın insanlara kısıtlı bir süre tanıdığını ileri sürün Tekin; “Çamlıbel Elektrik Dağıtım AŞ tarafından elektrik tüketicilerine tebliğ edilen yazıda elektrik sayaçlarının muayenesi, ayarlanması ve damgalanması ile ilgili uygulamalar hakkında bilgi sunulduğunu ve 7 gün içerisinde Çedaş'a müracaat edilmesi gerektiğinin belirtildiğine dikkat çekti.

      Aytak, “ÇEDAŞ abonelere gönderdiği yazıda 3 seçenekten birini seçme mecburiyetinde oldukları başvuru yapılmadığı takdirde müşteri adına yeni bir sayacın seçileceğini ve sayaç bedeli ile sökme takma bedelinin, müşterinin faturasına yansıtılacağı belirtilmektedir.

    Ayrıca gerekli işlemlerin yaptırılmadığı takdirde idare para cezası uygulanacağı belirtilmektedir.

   Konu ile ilgili yapılan araştırmalar neticesinde ilgili yönetmeliğin 16 Mayıs 2000, 29 Mayıs 2003, 12 Kasım 2004, 31 Aralık 2009 ve 18 Aralık 2010 tarihlerinde değiştirildiği görülmüştür. Yönetmeliğin son şekli 18 Aralık 2010 tarihinde yayınlanmıştır. Buna göre mevcut yönetmeliğin uygulanması gerekmektedir. 18 Aralık 2010 Resmi Gazete'de yayımlanan ölçü ve ölçü aletleri muayene yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelikte 01 Ocak 2000 tarihinden önce piyasaya arz edilen ve halen kullanımda olan veya stokta bulunan elektrik, su ve gaz sayaçlarından periyodik muayenesi yapılmayanların en son periyodik muayene yaptırma tarihi 31 Aralık 2015'tir. Bu sayaçların periyodik muayenelerini yaptırmakla yükümlü ilgililerin 2011 yılı Şubat ayı sonuna kadar muayenesi yapılacak ölçü ve ölçü aletlerinin listesi ile birlikte bakanlık ölçüler ve ayar teşkilatına başvurarak 31 Aralık 2015 tarihine kadar bu muayeneleri yaptırmaları zorunludur.

   Belirtilen tarihe kadar bakanlık ölçüler ve ayar teşkilatına müracaat etmeyen veya bu tarihe kadar periyodik muayenesini yaptırmayan sayaç ilgilileri hakkında damga süresi dolmuş ölçü aleti kullanmak fiilinden dolayı 3516 sayılı kanunun hükümlerine göre idare ve cezai işlemler yapılır denilmektedir” şeklinde konuştu.

   Son yönetmeliğe göre elektrik sayaçlarının periyodik muayenelerinin 2015 yılı sonuna kadar tamamlanacağının altını çizen Aytak, “Abonelere dağıtılan yazılarda ikinci seçenekte 30 TL sayaç bedeli olarak belirtilmiştir. Piyasada oluşacak fiyatların başka bir şirket tarafından açıklanması etik değildir. Açıklanan seçeneklerde mekanik sayaçlara yapılacak tamiratların içeriklerinin neye göre tespit edildiğinin denetimi yapacak bir kuruluş belirtilmemiştir. Dolayısıyla sayaç değiştirme işlemeni yapmak isteyen şirketin konuyu yasal mevzuatlara uygun olarak gözden geçirmesi gerekmektedir” dedi.

Editör: TE Bilişim