Yaygın gazetelerin ayakta durmakta zorluk çektiği dönemde, siz bir de Anadolu basınının halini düşünün. Artık Anadolu basını “son” sayılarını çıkarıyor. Dayanma gücü kalmayan gazetelerin bazıları günlük yayınına son veriyor. Basın İlan Kurumu'nun da devreye girmesiyle Resmi ilan alma hakkı bulunan gazetelerin, haftanın belirli günlerinde dönüşümlü yayımlanmasının yolu açıldı. Bunun son örneği geçen hafta Yozgat'ta yaşandı.

Yerel basının yeri ayrıdır. Bu gazetelerden yetişip yaygın basında yer alan birçok arkadaşımız var. Yozgat'ın Yerköy İlçesi'nde, Nazım Kayhan'ın “Yerköy”, Hayrettin Özaslan'ın “Yenigün” gazeteleri olmasa belki gazeteciliğe karşı ilgim olmayacaktı. İlçemizde yayımlanan tek sayfalı bu gazetelerde haber yazmayı öğrendim. Biliyorum ki benim gibi çok sayıda meslektaşım yerel gazetelerden yaygın basın yolculuğuna çıktı. Yozgat'ta 53 yıldır yayımlanan “İleri” gazetesi hepimiz için bir okul oldu.

DÖNÜŞÜMLÜ YAYINCILIK

Arslan Karadeli'nin kurduğu “İleri” gazetesi, Mükremin Kayhan'ın sahipliğinde büyüdü. Seyfi Çelikkaya, Yasin Kayhan yönetiminde bugünlere ulaştı. O gazetede yetişen Tarık Yılmaz, Yozgat'ın bugün en etkili gazeteleri arasında yer alan “Çamlık” gazetesini yönetiyor. Ama koşullar öyle ağırlaştı ki Anadolu basınının birer birer yayınına son verdiğini öğrendikçe içimiz sızlıyor.

Koronovirüs günlerinde gazetelerin durumu da zorlaştı. İnsanlar sokağa çıkamadığı için gazete alamıyor. Oysa, 12 Eylül 1980 darbesinin sabahında gazeteler bayilere ulaşmış, satışı yapılmıştı. 40 yıl sonra gazeteler ilk defa geçen hafta bayilere ulaştırılamadı. Yatırım olmadığı için Anadolu basını resmi ilanlardan da mahrum kaldı. Yasin Kayhan, resmi ilan alma yetkisi olan yerel gazetelerin dönüşümlü olarak yayımlanmasını önerdi. Basın İlan Kurumu uygun buldu. Yozgat'ta, pazar günü hariç her gün yayımlanan İleri, Çamlık, Yeni Ufuk, Yozgat Haber, Hakimiyet, Merhaba gazeteleri haftada ikişer gün dönüşümlü olarak yayımlanmaya başlandı. Bu durum Anadolu basınına biraz da olsa nefes aldırdı.

Sözcü HaftaSonu Yazısı
17.04.2020