Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’de zaman zaman görülen ancak büyük orman ve park alanları için ciddi tehdit oluşturan istilacı tür “Turunçgil Uzun Antenli Böceği” (Anoplophora chinensis) ile mücadelede yeni bir adım attı.

Bakanlık, zararlının yayılımını önlemek amacıyla "Aranıyor" başlığıyla özel afişler hazırlayarak kırmızı bülten düzeyinde duyuru yayımladı.

Türkiye'de az sayıda görülen ancak karantina kapsamına alınan zararlı tür, İstanbul'un Avcılar ilçesinde tespit edildi.

Cihangir Mahallesi’nde çeşitli cadde ve sokaklarda yürütülen saha taramalarında, özellikle akça ağaç ve dişbudak türü ağaçların bu böcek tarafından istila edildiği belirlendi.

Saraykent Kaymakamı Öztürk'ten bebeklere anlamlı destek Saraykent Kaymakamı Öztürk'ten bebeklere anlamlı destek

Tarım ve Orman Bakanlığı, Avcılar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Avcılar Belediyesi’nin ortak çalışmasıyla, böceğin etkilediği 23 ağaç tespit edilerek işaretlendi.

Böceğin yayılmasını engellemek amacıyla bu ağaçlar iş makineleriyle köklerinden söküldü, parçalanarak imha edildi. Zararlının çoğalma ve yayılma ihtimali göz önünde bulundurularak, sökülen ağaçların bulunduğu alanlar betonla kapatıldı.

Böcek Kırmızı Bültenle Aranıyor! (3)

KİMYASAL MÜCADELE YETERSİZ KALIYOR

Uzmanlar, Anoplophora chinensis türünün kimyasal ilaçlara karşı yüksek direnç gösterdiğini ve bu nedenle geleneksel ilaçlama yöntemlerinin etkisiz olduğunu vurguluyor.

Bu sebeple, söz konusu zararlıyla mücadelede fiziksel müdahale ve biyogüvenlik önlemleri temel strateji olarak uygulanıyor. Sökülen ağaçların herhangi bir şekilde kullanılmasına izin verilmiyor, tamamı kontrollü biçimde imha ediliyor.

Böcek Kırmızı Bültenle Aranıyor! (4)

AVRUPA’DA DA KIRMIZI ALARM VERİLDİ

Turunçgil Uzun Antenli Böceği, sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da birçok ülkede karantina altına alınmış durumda. İtalya, İsviçre, Fransa, Almanya ve Hırvatistan gibi ülkelerde de zaman zaman görülen bu tür, özellikle turunçgiller başta olmak üzere ceviz, elma, armut, dut, kavak, çınar, söğüt, meşe, ficus, Çin üzümü, liçi, kumkuat ve Japon kırmızı sediri gibi çok sayıda sert odunlu ağaç türü üzerinde ölümcül etki gösteriyor.

Böcek Kırmızı Bültenle Aranıyor! (2)

YASAL MÜCADELE ÇERÇEVESİ 2014’TE BELİRLENDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2014 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan genelge ile Anoplophora chinensis türü zararlı organizmalarla mücadeleye ilişkin usul ve esaslar belirlenmişti. Söz konusu yönetmelik, bu türün görüldüğü bölgelerde ağaçların tamamen imha edilmesini, alanların izole edilmesini ve böceğin yayılmasına karşı biyogüvenlik önlemlerinin artırılmasını öngörüyor.

Böcek Kırmızı Bültenle Aranıyor! (1)

VATANDAŞLARA UYARI: GÖRDÜĞÜNÜZDE BİLDİRİN

Bakanlık yetkilileri, vatandaşlara çağrıda bulunarak şüpheli böcek gözlemlerinde en yakın tarım müdürlüklerine bilgi verilmesini istedi. Erken tespit ve hızlı müdahale ile zararlının yayılmasının engellenebileceği belirtilirken, özellikle park ve bahçelerde görev yapan belediye personelinin de eğitimli ekiplerle koordineli çalışması gerektiği ifade edildi.

Kaynak: Haber Merkezi