Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın koordinasyonunda, Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında toplam bin 510 kişilik geçici personel alımı gerçekleştirilecek.
Başvurular, Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) e-Şube sistemi üzerinden başladı. Son başvuru tarihi ise 16 Haziran 2025 Pazartesi olarak açıklandı.
DEPREM BÖLGESİNE ÖNCELİK TANINDI
Yapılacak alımların büyük çoğunluğu, 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden ağır şekilde etkilenen Malatya ili ve bağlı ilçelerde gerçekleştirilecek.
Bu çerçevede hem kamu hizmetlerinin kesintisiz sürdürülebilmesi hem de bölgedeki istihdamın desteklenmesi hedefleniyor.
Alım yapılacak iller ve kontenjan dağılımı şu şekilde belirlendi:
Niğde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü
10 kişi (Acil Durum Kapsamında)
Malatya Valiliği (Deprem Afeti Kapsamında):
Battalgazi: 120
Yeşilyurt: 120
Akçadağ: 52
Arguvan: 20
Yazıhan: 20
Darende: 40
Pütürge: 40
Doğanyol: 20
Kuluncak: 30
AFAD, konteyner kentler ve çeşitli kamu kurumları bünyesinde görevlendirilmek üzere: 508 kişi
Toplamda 1.510 kişilik geçici istihdam sağlanacak.
KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR? İŞTE ŞARTLAR
TYP kapsamında gerçekleştirilecek bu personel alımına başvuru yapabilmek için adayların aşağıdaki şartları taşıması gerekiyor:
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
18 yaşını doldurmuş ve aktif sigortalı bir işte çalışmıyor olmak
SGK veya Bağ-Kur kapsamında emekli, malulen emekli ya da aktif çalışan olmamak
Aynı haneden yalnızca bir kişinin başvuru yapma hakkı bulunmakta
Hanedeki kişi başına düşen gelirin, asgari ücretin 1.5 katını geçmemesi
Örgün eğitimde (gündüzlü sistemde) öğrenci olmamak (Açık öğretim hariç)
Daha önce TYP'den men edilmemiş olmak
Başvuru esnasında ikamet edilen il ve ilçe sınırları içinde bulunmak
BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?
Adaylar başvurularını iki farklı yöntemle gerçekleştirebilecek:
İŞKUR’un resmi internet sitesi olan esube.iskur.gov.tr üzerinden online olarak
ALO 170 çağrı hattını arayarak
Başvuruların ardından uygun bulunan adaylar noter kurası ya da kurum değerlendirmesi ile seçilecek. Seçim yöntemi, ilgili il müdürlükleri tarafından duyurulacak.
TYP kapsamında işe alınacak personel, toplam 9 ay süreyle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılacak. Ancak, başvuru koşullarını sağlamadığı sonradan tespit edilen adayların sözleşmeleri derhal feshedilecek ve bu kişiler 24 ay boyunca TYP’ye başvuruda bulunamayacak.
Ayrıca, başvuruda bulunacak kişilerin yalnızca ikamet ettikleri il/ilçe sınırları içinde açılan kontenjanlara başvurabileceği belirtildi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile valilikler tarafından yürütülen bu programla, hem kamu hizmetlerinin desteklenmesi hem de ekonomik olarak zor durumda olan vatandaşların geçici süreyle de olsa istihdama kazandırılması hedefleniyor. Özellikle afet bölgelerinde yaşam koşullarının iyileştirilmesine katkı sunması beklenen bu istihdam programı, aynı zamanda sosyal devlet anlayışının sahaya yansıyan örneklerinden biri olarak değerlendiriliyor.