İNSAN hayatında olması gereken, olunca huzur veren duygudur sevgi. Sevgi insanla insan arasında, insanla hayvan arasında, insanla bitkiler arasında, insanla doğa arsında birbirilerini anlamaları, yakınlaşmaları için en geçerli yoldur. 

Anlamaz diye düşündüğümüz çiçeğin yanında ona sevgi dolu sözcükler söyleyin, sevgiyle yapraklarına temas edin inanın ki karşılığını hemen alırsınız. Bunu büyümesinden, renginin parlaklığından, hatta kokusunun yoğunluğundan anlamak mümkünüdür.

Türk’ün sevgi ve vefalı yol arkadaşı AT’ın yelelerini okşayın, anlını burnunu kaşıyın,  sırtını okşayın sana davranışı, sevgi, ifadeleri ve yürüyüşleri bile değişir. Kendini seveni rahat ettirmek için koşarken bile itinalı olur. Onunla anlaşırsanız seni gücü nispetinde hiçbir zaman zorda bırakmaz.

Aynı yolu Köpekte de deneyebilirsiniz sevginize, daha yoğun sevgiyle karşılık verir. Sadece sevginizde samimi olduğunuz hissini verin. Karşılığını mutlaka göreceksiniz. 

Peki, bu kadar etkili olan sevgi nedir? Sevgi bir kişiye veya bir canlıya karşı duyulan ilgi ve bağlılık olarak tanımlanabilir. Sevgi bağlılıktır, sevgi güvendir, sevgi sığınılabilecek önemli bir kucaktır. Sevgi fedakârlıktır. Sevgide duygudaşlık büyüktür

Bence sevginin de aşkında ölçüsünü bulmak öyle davranmak gerekir. Aşkın ileri noktası Patolojik sevgidir. Sevdiğini öldürenlerin ona âşıktım demesi gerçeği yansıtmaz. Âşık olan insan âşık olduğu gülün solmasını bırakın, incinmesine bile izin vermez/veremez. 

Bu kadar sevgiden bahsetmişken hiç unutulmaması, en başlarda olması gereken başka sevdalarda var. Vatan, millet, din sevdası.

Köpeğe gösterdiğimiz sevgi güzeldir ama bizi dünyaya getiren, bizim için hayatını ortaya koyan anne babalarımızı da unutmamak en baş görevimiz olmalıdır. Onlara duymadığınız hissetmediğiniz sevgiyi, onlara göstermediğimiz ilgiyi bir başka canlıya göstermek ancak o canlı seviyesinde, olduğumuzu ispatlar.

Sevgiden bahsederken önemli şairlerimizden, Yozgat’ın yetiştirdiği değer, şair Yusuf ÖZCAN’ı anmadan olmaz. Her konuda olduğu gibi sevgi, sevda konusunda önemli ve anlamlı şiirleri var.

Bir şiirinde “Sevgi bir cemredir yüreğe düşer/ sevgiyle süslüdür sayısız ayet/ Sevgi ateşinde gönüller pişer/ Sevgiyle tutuşan mest olur gayet……. 

Aşk Olsun adlı şiirinde de; “Kavli karar kılıp ahdinde duran / Canana aşk olsun cana aşk olsun/ Pervanece dört tarafın kavuran/  Yanana aşk olsun yakan aşk olsun/…. 

Sevda başlıklı şirinde de; Hediyesiz yar yanına varılmaz/ Âşıkın maşukuna borcudur sevda/ Gözyaşıyla can olmazsa karılmaz/ Gönül sarayının harcıdır sevda…

Türk edebiyat tarihinde de sevda güzel işlenmiştir. Sadece tarihimizde değil günümüzde de sevdanın sevginin olması hepimiz duygulandırır. Ama pek çok konu ve kavram gibi sevdanın da, aşkın da içi boşaltılmış, özü anlam kaybına uğramıştır.

Gerçek sevda gerçek sevdalı yok mudur? Olmaz olur mu? Vardır mutlaka ama olumsuzların tanıtımı çok yapıldığı için gerçek, haysiyetli sevdalar gerilerde kalmaktadır.

Sizlerin de sevgiye, sevdaya tutulmanız dileği ile…