2012’den bu yana elektronik fatura zorunluluğu olan mükellefler ile Türk Ticaret Kanunu kapsamında bağımsız denetime tabi şirketlerin e-Defter uygulamasına dahil olmaları zorunluydu. Vergi uyumunu artırma amacıyla, yeni yıldan itibaren bilanço esasına göre defter tutan tüm mükellefler de e-Defter sistemine geçecek. Bu düzenleme, yaklaşık 1 milyon mükellefi ilgilendiriyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni kararı doğrultusunda, bilanço esasına göre defter tutan tüm mükelleflerin defterleri elektronik ortamda tutulacak.
RESMİ GAZETE’DE YAYINLANDI
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Elektronik Defter Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğin, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin e-Defter’e dahil olmalarına ilişkin hükümleri 1 Ocak 2025’ten itibaren yürürlüğe girecek. Diğer hükümler ise bugünden itibaren uygulanmaya başlandı.
720 BİN MÜKELLEF HALİHAZIRDA e-DEFTER’DE
Şu anda yaklaşık 720 bin mükellef defterikebir ve yevmiye defterlerini elektronik ortamda tutuyor. Yeni düzenlemeyle yaklaşık 1 milyon yeni mükellefin de e-Defter sistemine dahil edilmesi planlanıyor. Böylece kâğıt, yazıcı ve noter masrafları gibi maliyetlerde de önemli ölçüde tasarruf sağlanacak. Düzenleme ile e-Defter uygulamasında tutulan defterler ve bunlara ilişkin beratların Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) yüklenme sürelerinde de değişiklik yapıldı. Bu değişiklik, meslek mensuplarının iş yükünün dengelenmesi ve sistemlerdeki yoğunluğun azaltılması amacıyla gerçekleştirildi. Gelir vergisi mükellefleri için, defter ve berat dosyalarının yükleme süreleri, aylık yükleme tercihinde olanlar için ilgili ayı takip eden 4. ayın 10. gününe kadar, üç aylık yükleme tercihinde olanlar için ise geçici vergi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10. gününe kadar olacak şekilde düzenlendi. Kurumlar vergisi mükellefleri ve diğer mükellefler için ise bu süreler ilgili ayların 14. günü olarak belirlendi.
EKSİK BİLGİLERE CEZA UYGULAMASI
Tebliğ ile GİB tarafından yetkilendirilen uyumlu yazılım firmalarına yönelik yeni düzenlemeler de getirildi. e-Defter uygulamasına ilişkin usul ve esaslara uymayan yazılım firmalarına özel usulsüzlük cezası kesilecek ve eksikliklerinin giderilmesi talep edilecek.
YAZILIM UYUMLULUK ONAYLARI İPTAL EDİLEBİLİR
Verilen süre içinde eksikliklerini gidermeyen ya da aynı yıl içinde birden fazla eksikliği tespit edilen yazılım firmalarının uyumluluk onayları GİB tarafından iptal edilebilecek. Bu düzenlemeyle birlikte, yazılım firmalarının e-Defter uygulamasına yönelik uyum sürecinin de titizlikle denetlenmesi hedefleniyor.