Adem Sözüer, 1957 yılında Rize’nin İkizdere ilçesinde dünyaya gelmiş, Türk akademisyeni ve hukukçusudur. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1983 yılında mezun olduktan sonra akademik kariyerine, aynı üniversitede Kayıhan İçel'in asistanı olarak başlamıştır. 1987’de yüksek lisansını, 1993’te ise hukuk doktorasını tamamlayan Sözüer, 2000 yılında ceza hukuku doçenti, 2008’de ise profesör unvanını almıştır. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmüş ve 2009-2016 yılları arasında fakültenin dekanı olmuştur. Şu anda İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde ders vermektedir.

Nuri Alço’nun eşi Burcu Sezginoğlu kimdir? Nuri Alço’nun eşi Burcu Sezginoğlu kimdir?

Adem Sözüer Kimdir1

Sözüer, Türk Ceza Hukuku Reformu’nun (2005) başlıca mimarlarından biri olarak tanınmakta olup, aynı zamanda "Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali"nin kurucusudur. Almanya’da ceza hukuku üzerine derin bir uzmanlığa sahip olan Sözüer, Türk Alman Üniversitesi’nde ve İstanbul Aydın Üniversitesi’nde de dersler vermektedir.

EKREM İMAMOĞLU’NUN YATAY GEÇİŞ İDDİALARINDA ROLÜ

Adem Sözüer, Ekrem İmamoğlu’nun avukatlığını yaparken, özellikle İmamoğlu’nun 1990 yılında Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne yaptığı yatay geçişin usulsüz olduğuna dair iddialarla gündeme gelmiştir. Bu iddialar, YÖK’ün raporuyla tekrar öne çıkmıştır. Sözüer’in adı, hem İstanbul Üniversitesi’nde uzun yıllar görev yapmış olması hem de ceza hukuku alanındaki uzmanlığı nedeniyle, bu konuda yapılacak hukuki değerlendirmeler için önemli bir isim olarak öne çıkmaktadır.

Adem Sözüer Kimdir

İmamoğlu’nun yatay geçişinin yasal dayanaklarının eksik olduğu ve kontenjan manipülasyonlarına dair suçlamalarla ilgili olarak Sözüer’den yapılacak açıklamalar merak edilmektedir. Geçmişte de benzer hukuki meselelerde, özellikle "eleştiri hakkı" gibi konularda bilimsel mütalaalar hazırlayan Sözüer’in, bu iddialara ilişkin tarafsız bir hukuki değerlendirme yapması beklenmektedir.

Sözüer, daha önce İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret davasında hazırladığı mütalaalarla da dikkat çekmişti. Yatay geçiş iddialarındaki olası açıklamalarında ise ceza hukuku ile birlikte idari hukuk ve eğitim mevzuatına dair teknik analizler sunabilir.

Kaynak: Haber Merkezi