Yozgat Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından organize edilen ve 21 üyenin katıldığı 5 günlük Bosna Hersek gezisine katılan işadamları merhum Cumhurbaşkanı Aliya İzzet Begoviç’in mezarını ve şehitliği ziyaret etti. Avrupa'nın önemli mekanlarından Baş Çarşı'nın yanı sıra Kurşunlu Medrese, Kanuni Sultan Süleyman’ın halasının oğlunun adını taşıyan Gazi Hüsrev Bey Camii, Mostar, Tuvarnik Grojne ve Hırvatistan'ın Dubrovnik şehirlerini de ziyaret eden işadamları Osmanlı'nın Balkanlarda bıraktığı kültürel mirasa hayran kaldı. YASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Nazlıoğlu,  Bosna Hersek'in tarihi ve kültürel yapısına hayran kaldığını o kadar zaman geçmesine rağmen hala Osmanlının izlerinin günümüze kadar taşınmasından dolayı duygulandığını söyledi.

                İşadamları açısından gezinin çok faydalı olduğunu ifade eden Nazlıoğlu, "Bosna’nın hem ekonomi, ticari ve iş hayatını inceleme fırsatı, hem de Bosna'da bulunan Türk okulları ve Türk üniversitesini yakından tanıma imkanı bulduk. Buradaki eğitim gönüllüsü vatandaşlarımızın zor şartlar altındaki fedakarlıklarını, çalışmalarını ve başarılarını görünce duygulandık. Onların bu azim ve kararlılıkları sayesinde orada yaşayan nesiller Türk, örf ve adetlerini geleneklerini yaşayacaklardır” diye konuştu.

                Geziye katılan Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı ve İşadamı Adem Cengiz de Osmanlı’nın Bosna'da camiler, medreseler ve Türk eserleri yapmasından dolayı etkilendiğini ifade etti. Cengiz,"O dönemde oraya Osmanlı müesseselerini açtı. Kalıntılarını hala görmek mümkün.

                Şimdi de Türk işadamlarının savaş anında bile geri dönmeyip orada yurt-Okul ve üniversite açması, aynı Osmanlı’nın ruhunu canlandırıyor olması bir Türk olarak beni ve diğer işadamlarımızı oldukça gururlandırdı. Burada bulunan Türk okullarımız, sayesinde kültür zenginliklerimiz bölge insanına ve gelecek nesillere aktarılması sağlanmış olacak. Ayrıca ekonomik anlamda ticari faaliyetlerimizin gelişmesi ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin gelişmesi için işadamlarımızla birlikte daha güzel çalışmalara imza atacağız.”dedi.

Editör: TE Bilişim