Yozgat Şeker Fabrikası bu kez satılacak mı? Geçtiğimiz yıllarda özelleştirilmesi gündeme gelen ancak sendikaların ve çalışanların baskıları ve yasal mücadelesi neticesinde ertelenen özelleştirme girişimleri yeniden gündeme geldi, üstelik ihale iki hafta içinde yapılacak. Portföy B (Malatya, Erzincan, Elazığ ve Elbistan) ve Porftöy C'de (Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba) yer alan toplam 10 şeker fabrikasında ihale ilanına çıkacaklarını kaydeden Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, fabrikaların varlık satışı yöntemiyle özelleştirileceğini belirtti.
    Aksu, söz konusu özelleştirmeler için hazırladıkları şartnamelerde, Danıştay'ın daha önceki iptal kararındaki gerekçeleri dikkate aldıklarını da söyledi.
    Ahmet Aksu, Kayseri ve Civarı Elektrik Dağıtım A.Ş'de kalan yüzde 20'lik hissenin özelleştirilmesi için de önümüzdeki hafta ihale ilanına çıkmayı öngördüklerini ifade etti.
    ''Bu yıl içinde, termik santralleri varlık satışı yöntemiyle özelleştirmeyi planlıyoruz'' diyen Aksu, söz konusu termik santraller arasında Soma A-B, Çan, Seyitömer ve Tunçbilek Termik Santralleri'nin bulunduğunu söyledi.
    Aksu, amaçlarının öncelikle termik santrallerin özelleştirmesini gerçekleştirerek, özel sektör eliyle yapılması gereken yatırımların yapılmasının, verimliliğin ve kapasitenin artırılmasının sağlanması olduğunu söyledi. Bazı termik santrallerde kapasite artış zorunluluğu getireceklerini ifade eden Aksu, getirilecek yatırım zorunluluğuyla da toplam kurulu kapasitenin artırılmasına katkıda bulunulacağını kaydetti.
    Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, elektrik üretim özelleştirmelerinde toplam 16 bin megavatlık bir portföyün bulunduğunu kaydederek, şöyle devam etti: ''Bu, süreç alacak bir işlem. İki tane önemli şey bekliyoruz. Birincisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek ve yatırımcılara çevre yatırımı yapmaları için belirli bir süre tanınmasını sağlayacak olan çevre mevzuatı, ikincisi ise EPDK'nın geçiş dönemi sözleşmelerini 2011 yılı sonu itibariyle sonuçlandırması. Bunlar tamamlandığında, daha hızlı bir şekilde yol alabileceğiz.
    Daha sonra 9 porföy halinde, peyderpey ihaleleri gerçekleştireceğiz. Elektrik üretimlerdeki stratejimiz devam ediyor. Bu konuda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile uyumlu bir şekilde çalışıyoruz.''
Editör: TE Bilişim