Raporda Yozgat’ın işgücü potansiyeli ve işgücü piyasası talep boyutuna ilişkin verilere yer verildi.
İŞKUR ve TÜİK tarafından yayınlanan raporlarda Yozgat’ın işsizlik oranları, işgücü potansiyeli, temininde güçlük çekilen meslekler ve sektörlerdeki durumlarla ilgili önemli bilgiler paylaşılmasına rağmen; iş, işsizlik ve istihdam meseleleri konusunda somut adımlar atılmaması da gözden kaçmıyor.
Yozgatlı vatandaş ise il yöneticileri ve siyasilerden, İŞKUR’un bu konudaki rapor, analiz ve saha çalışmalarında derlediği bilgiler ve veriler ışığında ciddi çalışmalar bekliyor.
İŞKUR’un 2016 yılına ait açıkladığı verilere göre, Yozgat ilinde açık iş oranı yüzde 5 olarak gözükürken, Türkiye genelinde ise bu oranın yüzde 1,5 olduğu ve Yozgat’ın açık iş oranı bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu bildirildi.
Söz konusu raporda Yozgat’ta en fazla açık iş olan mesleklerin başında dikiş makinesi kullanabilen makineci, çağrı merkezinde görev alabilecek müşteri temsilcisi ve giyim üretimi sanayiinde kalite kontrolcü ve kauçuk kalıp pres operatörüne ihtiyaç duyulduğu da belirtildi.
Yozgat’ta temininde güçlük çekilen mesleklerin sektörlere göre incelendiğinde en fazla insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri sektöründe eleman temini güçlüğü çekildiği raporda vurgulandı.
İŞKUR İl Müdürlüğü işgücü piyasası talep boyutuna ilişkin verileri 224 işyerini ziyaret ederek, 185 işyerinden veri toplayarak gerçekleştirdiğini ifade etti.
İŞKUR verilerine göre Yozgat’ta 20 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde toplamda 9 bin 10 vatandaşın istihdam edildiğini, bunlardan 5 bin 559 çalışanın erkek, 5 bin 529 çalışanın ise kadınlardan oluştuğu aktarıldı.
Erkeklerin yüzde 40’ının, kadınların ise yüzde 33’ünün imalat sektöründe istihdam edildiği açıklanırken, Yozgat ilinde en fazla çalışanı olan meslek gruplarının başında tesis ve makine operatörleri ile montajcılar ve nitelik gerektirmeyen mesleklerin başta geldiğine de vurgu yapıldı.

 

Editör: TE Bilişim