Ülke genelinde 42 ilde tarım sektörü ve kırsal kalkınmaya yönelik yatırımlar için toplam 1 milyar 165 milyon avroluk desteğin kullanılmasının planlamasını yapacak olan TKDK'nın tanıtım toplantısının açılışında konuşan Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke, süt ve et üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırımlara yüzde 50 ila 65 arasında, et ve süt ürünleri işletme pazarlamasına yönelik yatırımlara da yüzde 50 oranında destek verileceğini bildirdi. Büke, son yıllarda ortaya konulan uzun soluklu politikaların, sektörün gelişmesi için sağlanan destekler ve benimsenen stratejik yaklaşımla tarım, gayrisafi yurtiçi hasıladan dış ticarete, istihdamdan milli gelire kadar ülkemizin kalkınma sürecine önemli katkılar sağlayan güçlü bir sektör haline geldiğinin altını çizdi.
     ''Sektörde yaşanan değişimin yapı taşlarından birisi olan, ülkemizin kalkınması, kırsal kesimdeki insanımızın refah düzeyinin yükselmesinde önemli bir araç ve destek alanı olacak kırsal kalkınma, bu süreçte temel politika alanı olarak belirlendi, dönüşümün önemli bir parçası olarak kalkınma politikalarının merkezindeki yerini aldı'' diyen Veli Büke, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     ''Tarımdan sanayiye, çevreden turizme, istihdamdan örgütlenmeye kadar geniş bir yelpazede, entegre bir yaklaşım, insan odaklı bir anlayışla, kırsal kesiminin ekonomik, sosyal, kültürel yönden gelişmesini amaçlayan, çok yönlü kalkınmayı ifade eden kırsal kalkınma, bugün gelişmiş ülkelerin tamamında tarım politikalarının merkezine yerleşmiş önemli bir kalkınma aracıdır. Eskiden kırsal kalkınma kavramı 'tarımsal kalkınma' ile eş anlamlı görülürken, bugün 'entegre kırsal kalkınma' kavramı ön plana çıkmış, bu bağlamda kırsal kalkınmanın temel aracı önceki yıllarda 'tarımsal destekler' iken artık 'yatırımlar' haline dönüşmüştü.''
YAPILACAK DESTEKLEMELER
    Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke, Yozgat'ta IPARD Programı ile birlikte et, süt ve ürünlerinin desteklenip, işletme, pazarlama, üretici örgütlenmesi konularının destekleneceğini bildirdi. Büke, ''2011 yılından itibaren tarımsal çevrenin korunması, yerel kırsal kalkınma stratejilerinin geliştirilmesi de programa dahil edilecektir. Bu kapsamda, süt ve et üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırımlara yüzde 50 ile 65 arasında, et ve süt ürünleri işletme pazarlamasına yönelik yatırımlara yüzde 50 destek verilecektir'' dedi.
     Veli Büke, bunun yanında, 2011 yılından itibaren ''Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi'' kapsamında, arıcılık, seracılık, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi, paketlenmesi ile ilgili faaliyetlere, yerel ürünler, el sanatları, kırsal turizme yönelik yatırımlara da yüzde 50 destek verileceğinin altını çizdi.
    Büke, ''Ayrıca, tarımda yapısal sorunlar içerisinde yer alan yetersiz örgütlenme düzeyinin geliştirilmesi için üretici gruplarının kurulması teşvik edilecek, kuruluş masrafları karşılanacaktır. Tüm bu desteklere ilaveten, tarım kesiminde finansman olanaklarının artırılması, finansman kaynaklarının zenginleştirilmesine sağlayacağı katkı bakımından Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, hiç kuşkusuz tarımın finansmanından da önemli bir aktör olacaktır'' diye konuştu.
     Yozgat Valisi Necati Şentürk ile tarım, kırsal kalkınma alanlarında faaliyet gösteren kurum, kuruluş, sivil toplum örgütü temsilcileri, il genel meclis üyeleri, belediye başkanları, kaymakamların da hazır bulunduğu tanıtım toplantısında Tarım Bakanlığı Strateji Daire Başkanlığı Yatırım Ofisi'nde görevli Süleyman Odabaşı ve Yozgat İl Koordinatörlüğü Başvuru Birim Amiri Arzu Dilek, katılımcılara kurum ve yapılacak çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgiler sundu.
Editör: TE Bilişim