Uzmanlar, tarafından Türkiye'nin kentsel alanında yaşayan, ekonomik olarak aktif ve çalışan nüfus üzerinde uygulanan Tüketici Trend araştırması, İstanbul, Ankara ve İzmir'in de aralarında bulunduğu 16 ilde 15 yaş üstü bin 338 kişiyle yapılan anket sonucu gerçekleştirildi.
    Ekonomik krizle birlikte tüketicilerin harcama ve tasarruf alışkanları da değişti.
    Katılımcıların yüzde 52,6'sı daha az harcama yaptığını belirtirken, yüzde 36,6'sı harcama alışkanlarının değişmediğini, yüzde 10,8'i de daha fazla harcadığını kaydetti.
    Azaltılan harcamalarda başı, teknoloji ürünleri ve giyim çekti. Teknoloji ürünleri ve giyimi, sırasıyla tatil, sosyal aktivite, kozmetik, ev eşyası ve yeme-içme takip etti.
    Tüketicilerin yüzde 54,6'sı tasarruf yapmadığını belirtirken, tasarruf araçları arasında en çok tercih edilen altın oldu. Altını, döviz takip etti.
    Yetkililer, araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye'de yıllık ortalama hane gelirinin yüzde 5'inin teknoloji ürünlerine ayrıldığını belirtti. Yetkililer, ''Ortalama hane gelirinin 2 bin TL olduğu kentlerde ise zaten hane gelirinden küçük pay alan teknoloji ürünleri ve zorunlu ihtiyaç kabul edilmeyen tekstil ürünleri, tüketicilerin öncelikli olarak vazgeçtikleri ürünlerde ilk sıralarda yer alıyor'' ifadesini kullandı.
Editör: TE Bilişim