TKDK Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke toplantıda yaptığı konuşmada, dünya ile entegre olmuş ve yükselen ekonomiler arasında yer alan Türkiye'de, her alanda olduğu gibi tarım ve kırsal kalkınmaya yönelik önemli çalışmalar yapıldığını, büyük adımlar atıldığını ifade etti. Son yıllarda ortaya konulan uzun soluklu politikaların, sektörün gelişmesi için sağlanan destekler ve benimsenen stratejik yaklaşımların, tarımsal Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'dan (GSH) dış ticarete, istihdamdan milli gelire kadar Türkiye'nin kalkınma sürecine önemli katkılar sağlayan güçlü bir sektör haline geldiğini söyleyen Büke, yatırımların öneminin arttığı günümüzde, tarım ve kırsal alanda, büyük ölçekli, dünya standartlarına ulaşmış, rekabetçi ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması ile kaliteli üretimin özendirilmesi noktasında AB'ye üyelik sürecinin Türkiye'ye önemli kazanımlar sağladığını dile getirdi.
     Büke, ''Program kapsamında, belirlenen tedbir ve sektörlere yönelik AB hibe fonlarını dağıtacak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, 18 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kanunla kurulmuştur. Kurumumuz tarafından, ilk etapta 20 ilde ve 2011-2013 döneminde eklenecek 22 ille beraber, toplam 42 ilde kırsal kalkınmaya yönelik yatırımlar desteklenecektir. Yozgat ilimizin ilk etap illerimiz arasında olması ilimiz açısından önemli bir kazançtır'' dedi.
     2007-2010 yıllarını kapsayan birinci fazda, süt üreten tarımsal işletmelere, et üreten tarımsal işletmelere, et ve süt ürünlerinin işleme ve pazarlanmasına, et ve et ürünlerinin işleme ve pazarlanmasına, kültür balıkçılığının gelişimine ve üretici gruplarının kurulmasına destek verileceğini anlatan Büke, 2011-2013 yıllarını kapsayan ikinci fazda da çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesine, yerel ürünler ve mikro işletmelerin ekonomik gelişimine, kırsal turizmin gelişimine destek verileceğini belirtti.
     TKDK Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke şöyle konuştu:
     ''Bu kapsamda, et ve süt üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırımlara yüzde 50 ile 65 arasında, et ve süt ürünlerinin işleme ve pazarlamasına yönelik yatırımlara yüzde 50, kültür balıkçılığına yönelik yatırımlara yüzde 50 destek verilecek. Üretici gruplarının kurulmasına yönelik yatırımlara yüzde 100 hibe desteği sağlanacak ve kuruluş masrafları da karşılanacak. Ayrıca, ikinci fazda uygulanacak, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesine destek tedbiri kapsamında, arıcılık, seracılık, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve paketlenmesi; yerel ürünler ve mikro işletmelerin ekonomik gelişimine destek tedbiri kapsamında yerel ürünler, el sanatları ile kırsal turizmin gelişimine destek tedbirlerinde yüzde 50 hibe desteği sağlanacak. Bütün bu desteklere ilaveten, tarım kesiminde finansman olanaklarının artırılması ve finansman kaynaklarının zenginleştirilmesine sağlayacağı katkı bakımından TKDK, hiç kuşkusuz tarımın finansmanında da önemli bir aktör olacaktır.
     Toplantıya Kaymakam Osman Dölek, Belediye Başkanı Duran Özkan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bedrettin Bozkurt, Ziraat Odası başkanı Mehmet Yiğit, İlçe Tarım Müdürü Mustafa Geze, Belde Belediye Başkanları, Daire Amirleri, Köy Muhtarları ve çok sayıda çiftçi Katıldı.
Editör: TE Bilişim