Akaryakıt fiyatlarına ardarda yapılan zamlar nedeniyle otobüs, kamyon ve taksicilerin yüzde 80-90'ının motora zarar verip, çevreyi kirletmesine rağmen mazot yerine, daha ekonomik olan 10 numara yağ kullanmaya başladı.
    Yetkililer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörde faaliyet gösteren tüm şoförlerin ana giderlerinin akaryakıt olduğunu söyledi.
    Akaryakıt fiyatlarına ardarda gelen zamların da nakliyeci esnafını zor duruma düşürdüğünü ifade eden yetkililer, zamlar nedeniyle birçok esnafın iflas ettiğini, birçoğunun da zararına çalıştığını belirtti.
 ''ESNAFIN YÜZDE 80-90'I YAĞ YAKIYOR''
    Yetkililer, yapacak başka mesleği bulunmayan, alternatif iş imkanı bulunmayan şoförlerin, araçlarında artık mazot yerine ''10 numara'' yağ kullanmaya başladığını ileri sürerek, şunları kaydetti:
    ''Yapılan zamlar nedeniyle esnafımız artık akaryakıt istasyonuna gitmeyi unuttu. Birçoğu yağ yakıyor. Akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlar nedeniyle otobüs, kamyon ve taksicilerin yüzde 80-90'ı aracın motoruna zarar verip, çevreyi kirletmesine rağmen mazot yerine, daha ekonomik olan 10 numara yağ kullanmaya başladı. Biz her fırsatta sürücelere, üyelerimize yağ kullanımının zararlarını, motora ve çevreye olumsuz etkilerini anlatarak kullanmamalarını istiyoruz ancak yine de önüne geçemiyoruz. Esnaf yağ yaktığı için bunu bilen işveren de daha düşük fiyatla iş veriyor. Yani sonuçta yine aynı hesaba geliyor. Onun için esnafımızdan araçlarının motorlarına zarar veren, çevreyi kirleten bu yağları kullanmamalarını istiyoruz.''
    Yağ kullanımının sektörde çalışanlar arasında da haksız rekabete neden olduğunu anlatan Yetkililer, bunun önüne geçilebilmesi için yağ satışında ağır şartlar aranması gerektiğini, bu şartları yerine getirmeyenlerin yağ satışına izin verilmemesi gerektiğini bildirdi.
    Yetkililer, bu konuda Çevre ve Orman İl Müdürlüklerin gerekli denetimleri yaptığını anımsatarak, araçlarda mazot yerine hava kirliliğine neden olduğu bilinen yağ kullanımının önüne geçilebilmesi için denetimlerin artırılması gerektiğini kaydetti.
    Yetkililer, akaryakıta yeni zamlar yapıldıkça yağ kullanımının da o ölçüde artacağını sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilişim