Yozgat’ta son yıllarda yaşanan göçler sebebiyle köylerde çobanlık yapacak kişi bulunamıyor. Sorgun ilçesine bağlı Çakırhacılı köyünde besicilik yapan Ömer Biçer (54), yaşanan göçler sebebiyle köyde çobanlık yapacak bir kişi dahi bulamadıklarını belirterek, “Köylerimiz her geçen gün daha fazla göç veriyor, gençlerin tamamına yakını köyden gidiyor. Köylerden göç arttıkça çiftçilik ve hayvancılık yapan sayısı da azalıyor.
Biz besiciler artık çoban bulamaz hale geldik. Aylık bin 250 lira ücret verdiğim halde çoban bulamıyoruz ve hayvanlarımızı kendimiz otlatmak zorunda kalıyoruz. Kendimiz otlatınca da diğer işlerimiz kalıyor” dedi.
Bin 250 lira aylık maaşın yanı sıra çobanın yemek, sigara ve kalacak yer ihtiyaçlarını da temin ettiklerini dile getiren Biçer, “Buna rağmen çoban bulamıyoruz. Bir çobanın yıllık kazancı 15 bin lirayı buluyor. Eskiden çoban sayısı oldukça fazlaydı. Ancak şimdi herkes Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlere gidip çalışıyor. Bundan dolayı köyümüzde hayvanları otlatacak çoban bulamıyoruz” diye konuştu.
Aynı köyden Ferdi Çelik (32) ise, köyde sığır çobanlığı yaptığını belirterek, “Şuanda aylık kazancım bin 250 lira. Yıllık ise 15 bin lirayı buluyor. Fakat ben de daha iyi bir iş bulsam köyden ayrılırım. Yozgat’ta iş sahası oldukça az. Bundan dolayı Yozgat ve köylerde yaşayanlar daha büyük illere göçüyor. Yozgat’ta fabrikalar olsa, iş sahası fazla olsa hiç kimse buradan kalkıp diğer illere gurbete gitmez" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim