Türk halkı Libya'daki isyanın etkisini en çok aracının deposunda hissediyor...

Ancak son 1.5 ayda iki kez gördüğümüz 4 liralık benzin fiyatı araç sahiplerinin 'bir şekilde kandırıldığını' da ortaya koydu. 13 Ocak günü kurşunsuz 95 oktan benzinin fiyatı 3.88 iken, ham petrol fiyatları 98 doları görüp, Akdeniz çanağındaki ürün fiyatları da yükselince akaryakıt zamları da hızla geldi. 95 oktan benzine 8 kuruş zam yapıldı ve 3.96 hatta bazı şirketlerde bu rakam 3.99'ları gördü. O gün dolar kuru ise 1.54 düzeyindeydi. Dün ise ham petrolün varil fiyatı 114 doları aştı. Dolar kuru ise 1.60 seviyesindeydi. Kurşunsuz 95 oktan benzin yine 4 lirayı aşarak 4.04 TL'ye geldi. Şimdi araç sahipleri, “Ya bu fiyat yanlış, ya da bir buçuk ay önce benzini bize çok pahalıya sattılar” diye soruyor.

GEREKÇELERYETERSİZ

            Uzmanlar bu fiyat farkına gerekçe olarak, “promosyonların kalkmasını” gösterirken, bir diğer dikkat çekici nokta da Türkiye için baz alınan Akdeniz çanağındaki akaryakıtın fiyatı. Konuyla ilgil görüştüğümüz sektörün duayenlerinden bir isim, Türkiye'nin petrol ithalatının büyük bölümünün Rusya ve İran'dan olduğuna işaret ederek, “Buradaki fiyatı Akdeniz çanağındaki rakamın altında. Ancak nedense tüketiciye yansıtılmıyor” diyor.

            200 dolarlık petrol 5 liralık benzin demek

            Petrolde 200 dolarlık felaket senaryoları kurulurken biz de sektör oyuncularına doların 1.60 lirada kaldığını varsayarak benzinin fiyatının ne olacağını sorduk. Buna göre brent petrol 200 dolara vardığında son iki aylık artış eğilimine bakılarak yapılan hesaplamaya göre 95 oktan benzinin litresi 5 liraya çıkıyor. Motorin için biçilen değer ise 4.5 lira.

MOTORİNE ZAM GELDİ

            Benzinden sonra dün akşam motorin fiyatına 8 kuruşluk zam geldi. Bugünden geçerli olmak üzere uygulanacak olan son zamla birlikte motorinin fiyatı 3.40'tan 3.48'lere kadar yükselmiş oldu.

Editör: TE Bilişim