Bozok Üniversitesi tarafından, Kosova Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Hajredin Kuçi'ye Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle 'fahri doktora' ünvanı verildi.

                Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kampüsünde düzenlenen törene, Vali Necati Şentürk, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, Kosova Pristina Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muje Rugova, Bozok ve Pristina Üniversitesi'nde görevli öğretim üyeleri ve az sayıda öğrenci katıldı.

                Törenin açılış konuşmasını Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli yaptı.

                Varinli,  geçen yıl imzaladıkları uluslararası iş birliği protokolü ile Kosova Cumhuriyeti Pristina Üniversitesi ile hem personel hem de öğrenci değişimi yaparak akademik ve idari birikimleri paylaştıklarını belirtti. Varinli, "Bu çalışmalar ülkelerimiz arasında kültürel iş birliği ve paylaşımların da artmasına katkıda bulunacaktır. Kosova Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Hajredin Kuçi'ye üniversitemizin fahri doktora unvanını vermekten mutluluk duyuyorum" dedi.

                Varinli’den sonra konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilen Vali Necati Şentürk, iki ülke arasında köklü tarihi bağların bulunduğunu ifade ederek, "Kosova ile bizim aramızda uzun bir tarihi beraberlik ve kültürel birliktelik vardır. Tam 524 yıl birlikte yaşamışız. Bizimle birlikte Balkan halkları da en mesut günlerini o dönemde yaşamışlardır. Kosova 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığını ilan ederek Avrupa'nın 50. ülkesi oldu ve Kosova'yı ilk tanıyan devletlerden birisi de Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. Kosova'da 250 bin insan Türkçe konuşuyor. Daha fazla insan Türkçeyi anlıyor. Bugün burada Kosova Adalet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hajredin Kuçi'yi Yozgat'ta görmekten büyük bir mutluluk duyuyorum" şeklinde konuştu.

                Kosova Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Hajredin Kuçi'ye cübbesini ve fahri doktora unvan belgesini Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli verdi. Cübbe giydikten sonra tercüman aracılığıyla konuşma yapan Hajredin Kuçi, aldığı unvandan dolayı büyük onur duyduğunu belirterek, "Verilen bu unvan benim, ailem ve halkım için büyük onurdur. Zor günlerimizde Kosova'ya yardım ettiğiniz için Türk halkına teşekkür ediyorum. Özgürlüğümüze katkıda bulunan Türk halkına, AB'ye ve ABD'ye de teşekkür ediyoruz. Biz hükümet ve Kosova halkı olarak ilişkilerimizi geliştirmek için çalışıyoruz. Bu ilişkiler sadece kültürel ve ekonomik düzeyde kalmayacak. Türkiye ile hem Avrupa Birliğinde hem de NATO'da birlikte olmak istiyoruz. Türkiye dünyada jeopolitik ve stratejik açıdan önemli bir konuma sahiptir. Medeniyetlerin kesişme noktasında yer alan Türkiye, batı ile doğuyu birleştiren güçlü bir ülkedir" dedi.

                Türkiye’nin çok şanslı bir ülke olduğunu belirten Kuçi, "Mustafa Kemal Atatürk'ün çizdiği yolda ilerleyerek buraya kadar geldiniz. Böyle bir lidere sahip olduğunuz için onur duymanız gerekir. Atatürk, modern devletler ve bizler tarafından da takdirle karşılanmaktadır. Verilen bu unvan için tekrar teşekkür ediyorum. Türkiye'nin başarısı aynı zamanda Kosova'nın da başarısıdır" diyerek sözlerini tamamladı. Programın sonunda Kuçi Rektör Varinli’ye bir biblo verirken Kosova Pristina Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muje Rugova’ da Varinli’ye bilezik hediye etti.

Editör: TE Bilişim