Yapılan bir araştırmada gürültülü ortam çocukların daha iyi öğrenmesine yardımcı olduğu ortaya çıktı.
    Bu şaşırtıcı araştırmayı yapan İsveçli araştırmacılar, basına yaptıkları açıklamada, dikkat problemi olan çocuklar için belirgin miktar gürültülü bir ortam oluşturulduğunda, bunun onların konsantrasyonlarını arttırdığını ve daha başarılı olduklarını aktardılar.
    Bilim görevlilerinin ortaklaşa gerçekleştirdiği bu araştırmanın,bir okulda uzun dönemde yapılan bir deneyler bütününde ortaya çıktığı bildirildi.
    Teker teker bütün çocukların hem sesli, hem de sessiz ortamlardaki teste tabi tutulduğu bu çalışmada; CD çalarda 12 değişik cümleler kuruldu ve bunları hatırlanmaları istendi. Bu cümleler hem sesli hem de sessiz ortamlarda dinletildiğinde, çocukların sesli ortamlarda cümleleri daha iyi algıladığı tespit edildi.
    Bu araştırmayla, artık sınıflarda 'sessiz ol' metodunun tarihe karışacağını söyleyen İsveçli araştırmacılar, beyin hücrelerinin öğrenme esnasında yeteri derecede uyarılmaya ihtiyacı olduğunu, ortama biraz gürültü eklendiği zaman beyin hücreleri arasındaki irtibatın kolaylaştığını, dolayısıyla da konsantrasyonun arttığını dile getirdiler.
    Araştırmacılar, konsantrasyon problemi olan ve özellikle de ADHD rahatsızlığı olan çocuklarda daha az sinyal maddesi olduğundan bu yöntemin faydalı olacağına vurgu yaptılar.
OKULLAR BİRAZ DAHA
GÜRÜLTÜLÜ OLACAK
    Araştırma projesi içinde yer alan araştırma görevlileri "Arkada yüksek sesli gürültü başarıyı artıracak. Bundan böyle de artık İsveçli okulların sınıflarında gürültü seviyesini biraz arttırmalı." dediler.
    Araştırmanın çok ilginç olduğunun altını çizen uzmanlar, bugünkü okullarda ve dünyada en iyi eğitim havasını oluşturabilmek için sınıfların sessiz tutulmasına çalışıldığını; fakat öğretmenlerin bunun tam tersini yapması gerektiğini kaydetti.
    Uzmanlar "Çünkü bu durum özellikle konsantrasyon problemi yaşayan çocuklara yardımcı olacaktır. diye ekledi.
Editör: TE Bilişim