COVİT19 virüsü, dünya çapında pandemi döneminin başlatılması bugün için günlük olarak değerlendirilse de, ilerisi içinde önemli değişikliklere gebedir.

Sosyal hayatta başlayan yakınlarından bile çekinme ve uzaklaşma hali, dostlukların göstergesi olan ev ve arkadaş toplantıları, ülke çıkarlarını korumak adına yapılan dernek, teşkilat, parti buluşmaları artık sakıncalılar listesinde. Üç kişilik aileler bile ev içinde birbirlerinden mümkün olduğunca maske mesafe temizlik kuralını uyguluyorlar.

Yani insanlar birbirinden uzaklaşıyor, birbirlerinin yakın olmaktan, acaba diyerek kaçıyorlar.

Bakmayız siz sorumluluk bilincine erişmemiş, yaşı büyükse bile düşünce melekeleri çok gerilerde bulunan adı genç denen bireylerin eğlence partisi düzenlemesine. Aslında onlarda şuuraltı psikolojik isyanları ve korkuyu oynuyorlar.

Dünyada da bu öyle. Dünyada ki sosyal hayat kısıtlandı. Devletler arasın dada münasebetler sınırlı boyutta teknolojik yolla yapılır oldu.

Bu yeni düzenin ilk belirtileri bence. Birde ikinci belirtisi ki var ki bu da Devletlerarasında olacak görünüyor.

Dünya iki kutupluluktan Sovyetlerin dağılmasından sonra tek kutupluluğa evrilmişti. Bu dönemde her ne kadar ekonomik ve nüfus olarak Çin güçlense de kutup noktası olmaktan uzaktı. ABD bir süre tek kutupluluk fonksiyonunu  devam ettirdi.

Dünya jandarmalığına soyundu, dünyada güya adalet dağıtan hâkim rolünü oynamaya başladı. Bir süre sonra Avrupa Birliği ortaya çıksa da onlar ufkunu dünya liderliği için ayarlamadıklarından veya öngörüleri yeterli olmadığından dünya da ki kutup olma noktasına ilerleyemediler.

Daha sonraları Rusya’nın tekrar atak yapması, Çin’in ve Kuzey Kore’nin hareketlenmesi kutupluk noktasında belirsizlikler ortaya çıkardı. Bu gelişmeler ABD’nin tek kutupluluk pozisyonuna gölge etmeye başlamıştı ki şimdiki yeni dönem belirtileri ortaya çıktı.

Pandemi döneminin başlaması, ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel kavram ve eylemlerin değişeceği, değişimin de elzem olduğu sonucunu getirdi.

Artık yarınlarda olacak gelişmeler tek kutuplu dünyalıktan çok kutuplu dünyaya doğru yol almaktadır. 

ABD, Çin, Rusya, AB güçlerinin yarınlarda güç zaafına uğrayacağı ve ekonomik, siyasi, coğrafi yeni güçlerin ortaya çıkacağı gelişmeler meydana gelmektedir. Sonucunda da çok kutuplu dünya görüntüsü ortaya çıkacaktır.

Burada önemli olan Türkiye’nin ve diğer devletli Türklerin ne yapacağıdır. Son zamanlara kadar olduğu gibi sessiz munis bir tavır mı sergileyecekler yoksa gelişmelerin farkında olarak yarınlar için hazırlık mı yapacaklar.

Türkiye ve Türk devletlerini yönetenlere ve yönetmek iddiasında olanlara düşen en önemli görev dünyadaki gelişmeleri iyi okuyarak akla uygun ve yerinde kararlar vermeleridir.

Daha net ifade etmek gerekirse yeni oluşacak kutuplardan birinin Türkiye liderliğinde Türk Birliği, Türk dünyasının ortaya çıkarılmasıdır.

Neden olmasın?